Süt, uygun koşullarda saklanmadığı zaman bakteri üretir ve sağlık açısından zararlı bir hale gelebilir. Sütün oda sıcaklığında bir saat bekletilmesi, bakteri üretmesi açısından yeterlidir. Bu sütü içtikten sonra çeşitli sağlık sorunları yaşanabilir. Bunlardan biri de ishaldir. Bakteri üreten süt tüketildiğinde, mide ve bağırsaklarda sorun çıkararak sindirim sisteminde bozulmalara yol açabilir. Bu durum, sütün ishal yapmasının sebeplerindendir. Buzdolabından çıkardığınız sütleri yalnızca içebileceğiniz ya da kullanabileceğiniz kadar ısıtmalısınız. Çünkü ısıtılan sütün bekletilmesi de bakteri üremesine neden olabilir. Kolit hastalarının bir kısmı da sütten etkilenerek ishal olabilir. İçeriğinde bulunan laktoz, vücutta birikerek ishale neden olabilir. İshal olan kişiler süt tüketiminden kaçınmalıdır. Sütün aşırı miktarda içilmesi de ishal nedeni olabilir. Bu etkenler hem süt hem de süt ürünleri açısından geçerlidir. Aynı koşulların süt ürünleri için de geçerli olduğunu unutmamalısınız. Laktoz İntoleransı Nedeniyle Süt İshal Yapar mı? Laktoz intoleransı, laktoza karşı alerjik bir durum değil, toleranssızlıktır. Laktoz duyarlılığı toplumda oldukça yaygındır. Sütte bulunan bir şeker olan laktoz, süt şekeri olarak bilinmektedir ve glikoz ve galaktoz adlı şekerlerin birleşiminden oluşur. Vücut, bu laktozdan enerji kaynağı olarak direkt olarak yararlanamaz. Bunun sağlanması için, laktozun ince bağırsakta üretilen enzimle glikoz ve galaktoza ayrılması gerekir. Bu durumda kana geçen glikoz enerji kaynağı olarak kullanılır. İnce bağırsak yeterince laktaz enzimi üretemediğinde, bu işlem yapılamaz ve laktoz, parçalanamadan kalın bağırsaklara geçer. Burada bakterilerle parçalanınca, kişide ishal, aynı zamanda kramplar ve gaz oluşur. Yani bağırsaklar yeteri kadar laktaz üretemediğinde süt içtiğiniz takdirde ishal olmanız kaçınılmaz olur. İçilen sütün miktarına bağlı olarak ishal şikayetinizin şiddeti artabilir. Laktoz duyarlılığı toplumda yaygın olduğundan, süt içilmesi çoğu kişide ishal şikayetine neden olabilir. Süt ürünlerinde laktoz daha az olduğundan, ishal şikayeti bu ürünlerde pek olmaz. Bu yüzden laktoz duyarlılığı olan kişiler süt tüketimini azar azar yapmalıdır. Yani az miktarlarda süt içmeleri gerekir. Sütün miktarı az tutulursa, bağırsaklardaki laktaz enzimi görevini yerine getirebilir. Süt içerken diğer besinlerin tüketilmemesi de yardımcı olabilir ya da süt yerine yoğurt, peynir gibi süt ürünleri tüketilerek ishalin önüne geçilebilir. Günümüzde laktozsuz süt de üretildiğinden, içmek için bu tercih edilebilir. Ayrıca sütün içine laktaz enzimi olan tabletler ilave edilebilir. Bu şekilde tüketildiğinde, süt laktoz intoleransı olanlarda ishal etkisi göstermez. Süt, sağlığımız açısından önemli bir üründür. Bu nedenle sütü yaşamımızdan çıkarmak yerine, engelleri aşarak tüketmek en doğrusudur. Süt ishal yapabilir, ancak önlemler alındığında bu durumu aşmak pek de zor değildir. |
Serbay
03 Ağustos 2024 CumartesiSütün oda sıcaklığında bekletilmesi durumunda bakteri üretmesi ve sağlık sorunlarına yol açmasından bahsedilmiş. Bu nedenle, sütü buzdolabından çıkardıktan sonra ne kadar süre içinde tüketmeliyim? Ãünkü sık sık mide problemleri yaşıyorum ve bu durumdan kaçınmak istiyorum.
Cevap yazAdmin
03 Ağustos 2024 CumartesiSerbay,
Sütü oda sıcaklığında uzun süre bekletmek gerçekten bakteri üremesine neden olabilir ve bu da mide problemlerine yol açabilir. Bu nedenle, sütü buzdolabından çıkardıktan sonra mümkünse hemen tüketmenizi öneririm. Ancak, eğer hemen tüketemeyecekseniz, süt oda sıcaklığında en fazla 1-2 saat beklemelidir. Bu süreden sonra tekrar buzdolabına koymak da çok etkili olmayabilir, bu nedenle sütü taze tüketmeye çalışmak en iyisidir. Mide problemlerinizin azalması için bu konuya dikkat etmeniz iyi olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim!