İshal İlacı Özellikleri ve Kullanımı
20 Temmuz 2024

İshal İlacı Özellikleri ve Kullanımı

İshal İlacı

İshal, genellikle mikroplar, bakteriler ve virüsler tarafından tetiklenen mikrobik bir hastalıktır. İshal döneminde kişinin yaşı ve bağışıklık sistemi göz önünde bulundurularak, ishale neden olan parazit veya bakterinin etkisi değişebilir. Çoğu ishal vakası kısa süreli olup rahatsızlık vericidir. Ancak, küçük çocuklar ve yaşlılar ishalden daha fazla etkilenebilir.

İshalin Belirtileri

  • Ateş
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Sulu veya cıvık dışkılama
  • Sürekli tuvalete gitme isteği
  • Susuzluk
  • Bulantı ve kusma
  • Karın ağrısı

İshalin nedenleri arasında kirli sular, ilaçlanmamış içme suyu ve uygun şekilde yıkanmamış meyve ve sebzeler bulunur. Bu mikropların bulaştığı suların içilmesi veya bu sularla temas eden gıdaların tüketilmesi yoluyla kişi mikrobu alır. İshal olan bir kişi de dışkısıyla çevreye mikrop yayabilir. Bu nedenle, hijyen kurallarına dikkat edilmesi ishalin yayılmasını önlemek açısından önemlidir.

İshal Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Dıafuryl Süspansiyon

Kullanım Şekli: 10 yaşın üstündeki çocuklarda ve yetişkinlerde günde 2-4 ölçek, 1 yaşın üstündeki çocuklarda 2-3 ölçek, süt çocuklarında 1-3x1/2 ölçek kullanılır. Tedavi süresi 7 gündür.

Endikasyonları: İnvazif olmayan genel durum bozukluğu, ateş, enfeksiyon ya da toksisite belirtilerinin görülmediği bakteriyel kökenli olduğu düşünülen akut diyare tedavisinde, rehidratasyona ek olarak kullanılabilir.

Endosin Süspansiyon

Kullanım Şekli: 10 yaşın üstündeki çocuklarda ve yetişkinlerde günde 2-4 ölçek, 1 yaşın üstündeki çocuklarda günde 2-3 ölçek, 1 yaşına kadar olan çocuklarda günde 1.5-2 ölçek kullanılır. Tedavi süresi 7 gündür.

Endikasyonları: Akut ve kronik diyarelerde, "salmonelloz, basilli dizanteri, stafilokoksik ve streptokoksik bağırsak enfeksiyonları", kolitler, tiflitler, çocuk diyare epidemileri gibi bağırsak antiseptiği kullanmanın endike olduğu bütün hallerde kullanılır.

Reflor Liyofilize Toz İçeren Saşe

Kullanım Şekli: Yetişkinlerde günde 1 veya 2 saşe, çocuklarda günde 1 saşe kullanılır. Saşe tozu bir bardak su veya şekerli su içinde karıştırılarak içilir. Reflor saşenin karışan mayileri sıcak olmamalı ve alkol içermemelidir. Bu ilaç günün herhangi bir saatinde alınabilir. Ancak, çok hızlı bir etki sağlamak için yemek yeme saatlerinin dışında alınması önerilir.

Endikasyonları: Enfeksiyöz ve non-spesifik ishallerin tedavisinde, antibiyotik tedavisine bağlı ishal gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi içindir. Tedaviye çok iyi cevap veren yaklaşık 24-48 saat içinde kendini göstermeye başlayacaktır.

Loperamid Tablet

Kullanım Şekli: Diyarede, motilite azaltıcı. Yetişkinlerde 8x1. Çocuklarda 5-8 yaş arası 2x1, 8-12 yaş arası 3x1. İshalli çocuğa bir günde en az kilosunun sayısında çay bardağı dolusu karışımı içmelidir. Yetişkinler her sulu dışkılamadan sonra 1 bardak içebilirler.

Endikasyonları: Akut kısa süre içinde gelişen ishal, iltihabi bağırsak hastalıkları ve kronik diyarelerin semptomatik tedavisinde endikedir. İshal başlar başlamaz bu karışımın verilmesi tedavide önem taşır. İçemeyen çocuklara 5-10 dakika ara ile kaşık kaşık verilebilir.

Ge-Oral Rehidratasyon Tozu

Kullanım Şekli: İshalli çocuk bir günde en az kilosunun sayısında çay bardağı dolusu karışımı içmelidir. Yani 5 kilo ise 5 bardak olmalıdır. Yetişkinler her sulu dışkılamadan sonra 1 bardak içmelidir. Karışımı ayran veya meyve suları ile de karıştırıp verilebilir.

Endikasyonları: Bebeklerin ve çocukların ishallerinde vücuttan kaybolan suyun ve tuzların tekrar yerine konmasını sağlar. Bu nedenle ishalde hayat kurtarıcıdır. İçemeyen çocuklara 5-10 dakika ara ile kaşık kaşık verilmelidir.

Kullanım Uyarıları ve Yan Etkileri

İshal ilaçlarının yan etkileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Yaygın yan etkiler arasında bulantı, kusma ve iştah kaybı yer alır. Tedavi süresince sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Bu sıvılar arasında süt, meyve suyu ve su bulunur. Bulantıyı azaltıcı ilaçlar doktor tavsiyesi üzerine kullanılabilir. Tedavinin ilk günlerinde hafif ve geçici yan etkiler görülebilir. İlaç kullanımı devam ettirilirse veya doz azaltılırsa bu yan etkiler genellikle kaybolur. Yan etkiler devam ederse, ilacın kesilmesi ve doktorla iletişime geçilmesi gereklidir. Doktor bilgisi olmadan başka ilaçlar kullanılmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gebelikte İshal Neden Olur?

Gebelikte İshal Neden Olur?

Haber Bülteni

Güncel

Bebekler Neden İshal Olur?

Bebekler Neden İshal Olur?

Erik İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Erik İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Domates İshal Yapar mı?

Domates İshal Yapar mı?

Limon İshale İyi Gelir mi?

Limon İshale İyi Gelir mi?

İshal Belirtileri ve Tedavisi

İshal Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte İshal Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte İshal Belirtileri ve Tedavisi

İshal Zayıflatır mı?

İshal Zayıflatır mı?

Kestane İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Kestane İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Kola İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Kola İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Sık Sık İshal Olmak

Sık Sık İshal Olmak

4 Aylık Bebekte İshal

4 Aylık Bebekte İshal

Ceviz İshal Yapar mı?

Ceviz İshal Yapar mı?

5 Aylık Bebeklerde İshal

5 Aylık Bebeklerde İshal