Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir?

Bebeklerde ishal, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu yazıda, ishalin belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler sunulmaktadır. Ayrıca, evde hazırlanabilecek çözümler ve bebekler için uygun gıda seçenekleri üzerinde durulmuştur. Sıvı tüketiminin önemi de vurgulanmaktadır.
Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir?
20 Ağustos 2024

Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir


İshal, dışkılama sayısında artış ve dışkının şekilsiz ve sulu bir hal alması olarak tanımlanır. İshal belirtisinde bağırsak hareketleri artar ve normalden fazla dışkılama gerçekleşir. İshalin genel olarak ilk sebebi ağızdan alınan mikroplar olarak bilinmektedir. Bununla birlikte, kullanılan antibiyotikler, mide ilaçları, bağırsak rahatsızlıkları ve stres gibi faktörler de ishal oluşumuna neden olabilir. Mikrobik ishallere virüsler, bakteriler ve parazitler sebep olabilir. Bu tür mikropların ishal oluşturması, kirli su tüketimi veya yiyeceklerin temiz yıkanmamasından kaynaklanabilir.

Bebeklerde İshalin Nedenleri


Bebeklerde ishal, mikropların vücuda girmesiyle bu mikropların bir kısmı bağırsaklarda iltihap oluşturur ve bağırsak hareketlerinin hızlanmasına neden olur. Bu da bağırsaklarda su ve iltihaplı hücrelerin geçişine sebebiyet verir. Diğer bir kısmı ise bağırsaklarda iltihap yapmadan salgıladıkları toksinlerin etkisiyle vücutta su ve tuz miktarının artmasına neden olur. İshal su kaybına neden olur ve bu durum bebekler için oldukça önemlidir. Bebeklerde ishal tedavisinde su ve sulu gıdaların tüketilmesi önerilmektedir.

Hijyen ve Temizlik


İshal belirtisi olan bebeklerde öncelikle temizliğe dikkat edilmelidir. Bebek maması hazırlamadan önce elleri temizce yıkamak gerekmektedir. Bebeğinizin bol bol sıvı içecekler tüketmesine özen gösterin. İshali gidermek için su ve tuz ihtiyacını karşılayan toz halinde ishal ilaçları kullanılabilir.

Evde Hazırlanabilecek Çözümler

İshali gidermek için evde şu karışımı hazırlayabilirsiniz:

  • 4 su bardağı saf su
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Bu karışımı bir kap içinde karıştırarak elde edilen çözeltiden, 2 yaşından küçük bebeklere günlük bir çay bardağı, 2 yaşından büyük bebeklere ise bir su bardağı verilmelidir. Bu karışımın tek seferde içilmesi zor olabileceğinden, ishal olan bebeğe birer çay kaşığı olarak gün içinde verilmesi uygun görülür.

Bebeklerde İshale İyi Gelen Yiyecekler

  • Muz, şeftali, elma gibi meyveler
  • Pirinç lapası
  • Patates püresi
  • Yoğurtlu çorbalar

İshal rahatsızlığı olan bebeğe kola, fanta gibi asitli içecekler veya şekerli türden yiyecekler verilmesi önerilmez. Ayrıca, çay, fındık ve ayva da ishale iyi gelmektedir. Süt verilmesi ise önerilmez.

Sıvı Tüketiminin Önemi

Tüm bu belirtilenlerin başında, sıvı tüketiminin önemsenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bebeklerin ishal belirtisi göstermesi durumunda kullanılan mamaların da etkisi olabilir. Bu tür bir ishal belirtisi olduğunda, kullanılan mamanın değiştirilmesi de ishalin giderilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, elektrolit solüsyonları da sıvı ihtiyacını karşılayarak ishale iyi gelecektir.

Yukarıda belirtilen hususlara dikkat edilmesi, ishal rahatsızlığı olan bebeklerin durumunun düzelmesine yardımcı olacaktır. Eğer sizin bebeğinizde de bu türden ishal rahatsızlığı varsa, belirtilenleri dikkate almanız önerilir. Geçmiş olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Vafe 26 Temmuz 2024 Cuma

Bebeğim son zamanlarda sık sık dışkılamıyor ve dışkısı sulu halde. Mikrobik bir ishal olabilir mi yoksa kullandığı antibiyotiklerden mi kaynaklanıyor? Evde hazırlanabilecek su, şeker ve tuz karışımını denemeli miyim? Ayrıca, hangi yiyecekleri vermem daha iyi olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Vafe,

Öncelikle bebeğinizin sağlığı ile ilgili endişelerinizi anladığımı belirtmek isterim. Bebeğinizin sulu dışkılaması ve sıklığı, bir enfeksiyon veya antibiyotik kullanımına bağlı olabilir. Bu durumda bir doktora başvurmanız en doğru adım olacaktır. Doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda hareket etmek, bebeğinizin sağlığı için en iyisi olur.

Evde hazırlanabilecek su, şeker ve tuz karışımı (oral rehidrasyon solüsyonu) ishal durumunda sıvı kaybını önlemek için faydalı olabilir, ancak bu konuda da doktorunuza danışmanız önemlidir.

Bebeğinize ishal durumunda muz, elma püresi, haşlanmış patates ve yoğurt gibi kolay sindirilebilir gıdalar vermeyi düşünebilirsiniz. Ancak, her bebeğin durumu farklı olduğu için doktorunuzun önerilerini takip etmeniz en sağlıklı yaklaşım olur.

Geçmiş olsun dileklerimle.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
İshal Belirtileri ve Tedavisi
İshal Belirtileri ve Tedavisi
İshale İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?
İshale İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?
Hamilelikte İshal Tehlikeli  mi?
Hamilelikte İshal Tehlikeli mi?
Barbunya İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?
Barbunya İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?
Şeftali İshale İyi Gelir  mi?
Şeftali İshale İyi Gelir mi?
Güncel
Muşmula İshal Yapar mı?
Muşmula İshal Yapar mı?
Güncel
Bebeklerde İshal Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde İshal Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde İshal ve Kusma
Bebeklerde İshal ve Kusma
Ateş ve İshal Belirtileri ve Tedavisi
Ateş ve İshal Belirtileri ve Tedavisi
İshalden Sonra Kabızlık Belirtileri ve Tedavisi
İshalden Sonra Kabızlık Belirtileri ve Tedavisi
Keten Tohumu İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?
Keten Tohumu İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?
Peynir İshal Yapar mı?
Peynir İshal Yapar mı?
Kiraz İshal Yapar mı?
Kiraz İshal Yapar mı?
Mukuslu İshal Belirtileri ve Tedavisi
Mukuslu İshal Belirtileri ve Tedavisi
Yeşil İshal Belirtileri ve Tedavisi
Yeşil İshal Belirtileri ve Tedavisi
Uzun Süren İshal Belirtileri ve Tedavisi
Uzun Süren İshal Belirtileri ve Tedavisi