Bebeklerde İshal Nasıl Anlaşılır?
20 Temmuz 2024

Bebeklerde İshal Nasıl Anlaşılır?


Bebeklerde ishal, dışkının normalden daha yumuşak ve sulu kıvamda olması ile anlaşılabilir. Dışkılama sıklığının ve miktarının artması da bu durumu destekler. Yeni doğan ve süt çocuklarında daha yaygın olarak görülür ve genellikle 2 yaşına kadar olan bebekleri etkiler. Anne sütü ile beslenen yeni doğanlarda günde 6-7 defa dışkılama normal kabul edilir, ancak dışkının sulu olması ishal olarak değerlendirilmelidir. Bebeklerde ishalin anlaşılması için annelerin bebeklerinin normal dışkılama alışkanlıklarını iyi bilmesi gerekir. Normalde nasıl kaka yaptığını, beslenmeden sonra kaka yapıp yapmadığını ve kakalarının kıvamını dikkatlice gözlemlemelidir. Anne sütü dışında besinler alıyorsa, dışkının kıvamı da değişiklik gösterebilir. Bebeğin normalden farklı dışkılama alışkanlıkları değil, dışkının aniden sulu kıvamda olması ve sıklığının artması ishal olarak değerlendirilmelidir.

Bebeklerin ishal olması, aileleri telaşlandırabilir. Ancak bu dönemde en önemli şey, bebeklerin susuz kalmamasını sağlamaktır. İshal devam ettiği sürece bebeğin bol miktarda sıvı alması gereklidir. Bebeklerdeki ishal, dışkının belirtileri dışında ateş, karın ağrısı, bulantı ve kusma, iştahsızlık gibi bulgularla da anlaşılabilir. Bu belirtiler, dışkılamadaki değişime eşlik edebilir ve bebekte ishal olduğunu gösterebilir.

Bebekler Neden İshal Olur?

Bebeklerdeki ishalin en önemli nedeni, ellerden ve ağızdan bulaşan mikroplardır. Bu nedenle ishalin en önemli sebebinin virüsler olduğu söylenebilir. Bebekler bu mikropları çevreden kapabilir. Bu yüzden bebeklerle temas eden yetişkinlerin hijyene dikkat etmeleri önemlidir. Yeni doğanlarda anne sütü alındığı dönemde sulu dışkılama normaldir. İlk başta sarı renkli olan dışkı, bir aydan sonra koyulaşmaya başlar. Bu dönemde inek sütü alan bebeklerde ishalin görülme sıklığı daha fazladır. Anne sütü alan bebeklerde ishal görülmesi, annenin tükettiği besinlerden de kaynaklanabilir. Bebek mamalarının son kullanma tarihinin geçmiş olması da ishale neden olabilir. Tüketilen mamaların bekletilerek verilmesi de sakıncalıdır. Bebeklerde doğuştan olan bağırsak hastalıkları ve metabolizma hastalıkları da ishal sebepleri arasındadır.

Bebeklerde İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genellikle ishal geçicidir. Ancak ishale eşlik eden ateş, kanlı dışkı, şiddetli karın ağrısı gibi belirtiler varsa, bebekler vakit kaybetmeden doktora götürülmelidir. Kısa süren ishallerde bebeğin yeterince sıvı almasına özen gösterilmelidir. Anne sütü alıyorsa, daha sık emzirilmelidir. Daha büyük bebeklere su verilmelidir. Bu süreçte dışkının hemen katılaşması beklenmemelidir. Ayrıca bu dönemde oluşabilecek cilt tahrişleri için de önlem alınmalıdır. Evdeki herkes, özellikle temizliğe ve hijyene dikkat etmelidir. İnek sütü kullanılıyorsa, miktarı ishal süresince azaltılmalıdır. Doktora danışılmadan herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır.

Bebeklerde İshalin Önlenmesi İçin Alınacak Tedbirler

  • Elleri sık sık yıkamak ve hijyen kurallarına uymak
  • Bebeklerin oyuncaklarını ve temas ettikleri yüzeyleri temiz tutmak
  • Anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin beslenmesine dikkat etmesi
  • Son kullanma tarihi geçmiş mamaları kullanmamak
  • İnek sütü tüketimi konusunda dikkatli olmak ve gerekli durumlarda azaltmak

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Kavun İshal Yapar mı?

Kavun İshal Yapar mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mukuslu İshal Belirtileri ve Tedavisi

Mukuslu İshal Belirtileri ve Tedavisi

İshal Tanısı Nasıl Konulur?

İshal Tanısı Nasıl Konulur?

Çocuklarda İshale Ne İyi Gelir?

Çocuklarda İshale Ne İyi Gelir?

İshal Kusma Belirtileri ve Tedavisi

İshal Kusma Belirtileri ve Tedavisi

Kronik İshal Belirtileri ve Tedavisi

Kronik İshal Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Şiddetli İshal Belirtileri ve Tedavisi

Şiddetli İshal Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Şeftali İshale İyi Gelir mi?

Şeftali İshale İyi Gelir mi?