5 Aylık Bebeklerde İshal
20 Temmuz 2024

5 Aylık Bebeklerde İshal


İshal, dışkılama sayısında artış ve dışkının şekilsiz ve sıvı bir hale gelmesi olarak belirir. İshal oluşumunda bağırsakların daha fazla hareket etmesi ile normalden daha fazla dışkılama gerçekleşir. İshale neden olan faktörler arasında ağız yoluyla vücuda alınan mikroplar, sürekli olarak kullanılan antibiyotik ilaçlar ve mide ilaçları bulunmaktadır.

5 Aylık Bebeklerde İshal Nedenleri

5 aylık bebeklerde ishal genel olarak sık karşılaşılan bir durumdur. Bebeklerin bünyesinin çok hassas olması nedeniyle bu durum kaçınılmazdır. Özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerde bu durum daha fazla görülmektedir. Çünkü annenin emzirmesi ile mikropların ağız yolu ile vücuda geçmesi mümkündür. Bebeklerin ilk 5 ayında hassasiyet göstermesi nedeniyle; içme suları, kalitesiz bebek mamaları veya beklemiş meyvelerden yapılan meyve suları gibi etkenler ishal oluşumuna neden olabilir. Bu durumda virüsler, bakteriler veya parazitler bebeğin vücuduna girerek ishal oluşumuna yol açar.

5 Aylık Bebeklerde İshal Belirtileri

İshal belirtileri, beslenmeden kaynaklı olarak ya da bebeği emziren annelerin yediği gıdaların olumsuz etkileri sonucu ortaya çıkabilir. Bebeklerde ishal belirtisinin hafife alınmaması gerekmektedir. İshal belirtileri hafife alındığında, bebeğin susuz kalması ile ishal şiddetlenebilir. Bu durumda temkinli davranılmalı ve ciddiyeti önemsenmelidir.

İshalin Neden Olduğu Semptomlar

5 aylık bebeklerde ishal, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, antibiyotik kullanımı, bağırsak parazitleri veya yediği yiyeceklerin olumsuz etkileri sonucu ortaya çıkabilir. İshalin etkisi ile mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ateş yüksekliği ve titreme görülebilir. Bakteri enfeksiyonu varsa, ciddi ishal olasılığı artar. Bebekte kramplar, yüksek ateş ve kanlı dışkı oluşumu belirir. Kulak enfeksiyonu var ise bu durumda da ishal kaçınılmaz olabilir. Bebekte kusma ve halsizlik görülebilir. Parazitler de 5 aylık bebeklerde ishal oluşumunu tetikler. Bağırsaklarda oluşan parazitler, mikroskobik enfeksiyonlar olarak kendini gösterir. Parazitlerin belirtileri arasında gaz oluşumu, mide rahatsızlığı, ishal ve yağlı dışkı yer alır. Bu tür enfeksiyonların bulaşıcı olması çok kolaydır ve tedavi gerektirir. Parazit oluşumu olan bebeklerin uzman bir doktora gösterilmesi gerekmektedir.

İshalin Önlenmesi ve Tedavisi

Çok fazla meyve suyu ve içeriğinde fazla miktarda şeker olan içecekler bebeklerin bağırsaklarının bozulmasına sebebiyet verebilir ve bu sayede ishal oluşumu ortaya çıkar. Bebeklerde meyve suyu alımının azaltılması, ishalin bir hafta içinde yok olmasını sağlayacaktır. Sağlık uzmanları, 6 aydan önce bebeklerde meyve suyu tüketimini önermemektedir. Bebeğinizin 5 aylık olması nedeniyle doğal olarak ishal oluşumu ihtimali bulunmaktadır.

İshalin tedavisinde en önemli nokta, bebeğin yeterli miktarda sıvı almasını sağlamaktır. Anne sütü ile beslenme devam etmeli ve doktor önerisi ile elektrolit solüsyonları kullanılabilir. Antibiyotik kullanımı sadece doktor önerisi ile olmalı ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca, bebeğin hijyenine dikkat edilmeli ve beslenme materyalleri sterilize edilmelidir.

Özetle, 5 aylık bebeklerde ishal ciddi bir durum olabilir ve dikkatle izlenmelidir. İshal belirtileri görüldüğünde, mutlaka bir uzmana başvurulmalı ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sık Sık İshal Olmak

Sık Sık İshal Olmak

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sürekli İshal Olmak

Sürekli İshal Olmak

İshal Olmak İçin Ne Yapmalı?

İshal Olmak İçin Ne Yapmalı?

İshal Mikrobunu Kim Bulmuştur?

İshal Mikrobunu Kim Bulmuştur?

Şeftali İshale İyi Gelir mi?

Şeftali İshale İyi Gelir mi?

Kakao İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Kakao İshal Yapar mı? ve İshale İyi Gelir mi?

Güncel

Süt İshal Yapar mı?

Süt İshal Yapar mı?