{ "title": "Zehirli İshal Aşısı", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/zehirli-ishal-asisi.gif", "date": "20.01.2024 00:41:48", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Zehirli ishal aşısı, zehirli ishal yani rota virüs enfeksiyonu çocuklarda olan ishalin en fazla görülen nedenlerinden biridir. Rota virüs enfeksiyonu küçük yaştaki çocuklarda, kış aylarında daha fazla etkili olan ishale neden olmakta ve aşırı su kaybı nedeniyle ölümlere bile sebep olmaktadır. Çocuklar 5 yaşına kadar bu zehirli ishal denilen sorunla karşı karşıya gelebilir. Tüm dünyada önemli bir sorun haline gelen bu ishal türü için, daha önce de geliştirilen aşılar olmuştur. Ancak ciddi yan etkiler görüldüğünden, aşının sürekli olarak geliştirilmesi gündemdedir. Son yıllarda kullanılmaya başlanan zehirli ishal aşısı, daha güvenilir sonuçlar vermiştir. Bu aşı daha önceki çocuk felci aşıları gibi ağızdan damla şeklinde uygulanmaktadır. Rota virüs enfeksiyonunun neden olduğu zehirli ishalden korunmak için, bu aşı yapılmalıdır. Ancak aşının diğer ishaller için yararlı etkisi yoktur.

Zehirli ishal aşısı ne zaman uygulanır?

Rota virüs enfeksiyonunun neden olduğu zehirli ishal için 2 tür aşı bulunmaktadır. Bunlardan biri 1-2 ay aralıkla 3 doz halinde yapılmakta ve 5 tip rota virüsü karşı etkili olmaktadır. Diğer aşı ise 2 tip rota virüse karşı etkili olur. Aşı 1-2 ay aralıkla 2 doz halinde uygulanır. Yapılan ilk doz 14,5 haftalık bebeklere yani 3 aylık olanlara, sonraki dozda 32. Haftalık yani 8 ay geçmeden uygulanmalıdır. Aşının 8 aydan büyük çocuklara uygulanmaması gerekir. İlk dozunda 6 aydan küçüklere yapılması gerekir. Bu süreden sonra aşının yapılmasının sakıncaları bulunmaktadır. Aşı ağızdan yapıldığından, bebekler için bir zorluk çıkarmaz.

Zehirli ishal aşısının yan etkileri var mı?

Aşı yapılan bebeklerde bulantı ve kusma, öksürük, burun akıntısı gibi bazı yan etkiler görülebilir. Günümüzde kullanılan aşılarda, eski aşının neden olduğu bağırsak tıkanıklığı gibi bir sorun ortaya çıkmaz.

Zehirli ishal aşısı başka aşılarla birlikte yapılabilir mi?

Bebeklerin rutin aşılarıyla birlikte bu aşının da yapılmasında sakınca yoktur. Böyle bir uygulama aşının etkinliğinde sorun çıkarmaz. Bu nedenle aileler bebeklerini ölümcül ishalden korumak için bu aşıyı yaptırmalıdır. Aşının bebeğinizi için uygun olup olmadığı konusunda, doktorunuza danışarak doğru karar verebilirsiniz.

Zehirli ishal aşısı olan bebekler ishal olmaz mı?

Bu aşının koruyuculuğu sadece rota virüsün neden olduğu ishale karşı etkilidir. Bebeklerin ishal olmasına neden olan çok sayıda etken bulunmaktadır. Bu yüzden bebeklerin aşı olduktan sonra, ishal olmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Sadece rota virüs enfeksiyonundan kaynaklanan ishal olmaz ya da bu ishal çok hafif atlatılır.
" } ] }