{ "title": "Süt İshal Yaparmı", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/sut-ishal-yaparmi.gif", "date": "19.01.2024 15:36:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Süt ishal yapar mı, süt uygun koşullarda saklanmadığı zaman bakteri ürettiğinden, sağlık açısından zararlı bir hale gelebilir. Sütün oda sıcaklığında bir saat bekletilmesi bakteri üretmesi açısından yeterli olur. Bu sütün içilmesinden sonra çeşitli sağlık sorunları yaşanabilir. Bunlardan birisi de ishaldir. Sütler bu şekilde bakteri ürettiğinde tüketilmesi sakıncalıdır ve ishale neden olması çok normaldir. Mide ve bağırsaklarda sorun çıkararak, sindirim sisteminde bozulmaya neden olur. Buzdolabından çıkardığınız sütleri de içebileceğiniz ya da kullanabileceğiniz kadar ısıtmalısınız. Çünkü ısıtılan sütün bekletilmesi de bakteri üremesine neden olabilir. Kolit hastalarının bir kısmı da sütte etkilenerek, ishal olabilir. İçeriğinde laktoz olduğundan bu vücutta birikmekte ve ishale neden olmaktadır. İshal olan kişilerde sütten uzak durmalıdır. Sütün aşırı miktarda içilmesi de ishal nedeni olabilir. Bu etkenler hem süt hem de süt ürünleri açısından da geçerlidir. Aynı koşulların süt ürünleri içinde geçerli olduğunu unutmayın.

Laktoz intoleransı nedeniyle süt ishal yapar mı?

Laktoz intoleransı sorunu laktoza karşı alerjik bir durum değil, toleranssızlıktır. Laktoz duyarlığı toplumda oldukça yaygındır. Sütte bulunan bir şeker olan laktoz, süt şekeri olarak bilinmektedir. Glikoz ve galaktoz adlı şekerlerin birleşiminden oluşur. Vücut bu laktozdan enerji kaynağı olarak direkt olarak yararlanamaz. Bunun sağlanması için, laktozun ince bağırsakta üretilen enzimle laktoz ve galaktoza ayrılması gerekir. Bu durumda kana geçen glikoz enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. İnce bağırsak yeterince laktaz enzimi üretemediğinde, bu işlem yapılamaz ve laktoz parçalanamadan kalın bağırsaklara geçer. Burada bakterilerle parçalanınca, kişide ishale, aynı zamanda kramplara, gaza neden olur. Yani bağırsaklar yeteri kadar laktaz üretemediğinde, süt içtiğiniz takdirde ishal olmanız kaçınılmaz olur. İçilen sütün miktarı ölçüsünde ishal yakınmanız şiddetli olacaktır.

Laktoz duyarlılığı toplumda yaygın olduğundan, süt içilmesi çoğu kişide ishal yakınmasına neden olabilir. Süt ürünlerinde laktoz daha az olduğundan, ishal yakınması bunlarda pek olmaz. Bu yüzden laktoz duyarlılığı olan kişiler süt tüketimini azar azar yapmalı. Yani az miktarlarda süt içmeleri gerekir. Sütün miktarı az tutulursa, bağırsaklardaki laktaz enzimi görevini yerine getirebilir. Sütü içerken diğer besinlerin tüketilmemesi de sizlere yardımcı olabilir ya da süt yerine süt ürünleri yani yoğurt, peynir gibi yiyecekler tüketilerek, ishalin önüne geçilebilir. Günümüzde laktozsuz sütte üretildiğinden, içmek için bu tercih edilebilir, sütün içine laktaz enzimi olan tabletler ilave edilebilir. Bu şekilde tüketildiğinde, süt laktoz intoleransı olanlarda ishal etkisi göstermez. Süt sağlığımız açısından önemli bir üründür. Bunu yaşamımızdan çıkarmak yerine, engelleri aşarak tüketmek en doğrusudur. Süt ishal yapar, ancak önlemler alınırsa, bu aşmak pek de zor olmaz.
" } ] }