{ "title": "Sümüksü İshal", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/sumuksu-ishal.gif", "date": "21.01.2024 07:54:41", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Sümüksü ishal genel olarak kanlı ishal ya da dizanteri ishal olarak adlandırılmaktadır. Dışkıda kanın görüldüğü ishallere sümüksü ishal denilmektedir. Bu belirti gelişmekte olan ülkelerde özellikle de bebeklerde daha sık rastlanan bir husus olmaktadır. Bebeklerin sağlıklı olarak beslenememeleri ile ya da sağlıklı büyüme koşullarının sağlanamaması ile bu ishalin oluşumu kaçınılmaz bir durum olmaktadır. Bu ishalin oluşumunda çeşitli etkenler öne sürülmektedir. Başta gelmekte olan etkenlerden en önemli olanı bakteriler ve parazitlerin vücudu olumsuz etkilemesidir. Bu ishal türüne genellikle kusmada eşlik edebilir ve özellikle de hijyen açısından kısıtlı olan alanlardan bulaşması kaçınılmaz olmaktadır. Okular da ya da bu türden olan alanlarda çocuk yaştaki kişilerin kişisel temizliklerini iyi yapamaması ya da kişisel temizliğini iyi yapan kişilerin bu temizliği yapamayan kişilerin kullanmış oldukları şeylerden faydalanmaları ile bulaşması çok riskli bir durum olmaktadır.

Sümüksü ishal bulaşması direkt ya da su tüketilmesi, besinlerden bulaşması ile dolaylı yollardan gerçekleşir. Direkt olarak bulaşmada kişinin dokunmuş olduğu kapı kulplarından, farklı kişiler tarafından kullanılmakta olan çatal, kaşık ve bardakların kullanılmasından ya da kişisel temizlik havlusunun başkası tarafından kullanmasından kaynaklı olarak sümüksü ishalin bulaşması gerçekleşebilir. Bunların arasından en fazla olarak gerçekleşeni ise toplu alanlarda kullanılmakta olan musluklardan basillerin ele bulaşması ile mikropların tüm vücuda yayılması şeklinde belirti gösterir. Bu rahatsızlığı hafif olarak geçirenler ya da yatmadan ayakta geçirenler kolayca bir başka kişiye bulaştırabilirler. Bu rahatsızlığın genel olarak hamile kişilerde, çocuklarda, veremli olan hastalarda, dolaşım yetmezliği olan hastalarda olması daha fazla olarak belirir. Bu hastalığın kişide olan kuluçka süresi 2 ile 6 gün arasında değişme gösterdiği bilinmektedir.

Sümüksü ishal belirtileri: Kişilerde kuluçka dönemimi içerisinde ani olarak beliren şiddetli baş ağrıları, oluşan halsizlik belirtileri, kusma, titreme ile oluşan yüksek ateşlenme oluşumudur. Bu sayede karın ağrısı beraberinde ishal oluşumu belirir. Hasta normalden fazla olarak lavabo ihtiyacını karşılar. Dışkı içerisinde sümüksü balgam ya da kan bulunur. Dışkılama ise karın ağrısının belirmesi ile oluşum gösteren guruldama ile kendini gösterir. Şiddetli olarak beliren gurultu sonrasında hasta oluşan dışkıyı dışarı atmak için zorlanacaktır. Bazen rahatsızlığı yaşayan kişi dışkılamayı yatağına yapacaktır. Çünkü lavaboya yetişmeye bile zaman kalmayacaktır.

Bu rahatsızlığın giderilmesinde uygulanacak olan tedavi yöntemi ise: Hastanın yatak istirahatine alınması ile tedaviye başlanacaktır. Düzenli olarak beslenme programına uyularak bol sıvı tüketimi sağlanır. Posası olan meyve ve sebzelerin hastaya verilmesi önlenir. Midede azalmış vaziyette olan hidroklorik asit dengesi ilaçlarla ya da doğal yollarla sağlanır. Yemekten sonra sindirim oluşması için ilaçlar kullanılması gerekir. Midede oluşacak olan ağrıları engellemek için sıcak su torbaları karın üzerine uygulanarak rahatlık sağlanır. Bu tedavide en etkili olan yöntem ilaç kullanımıdır. Basillerin giderilmesi için ilaç kullanımı önerilir ve ilaç kullanımı da doktor kontrolünde olmalıdır.

Bu makalemde sümüksü ishal hususunda sizlerle bazı bilgiler paylaşarak sizlerin bu konuda bilgi sahibi olmanızı sağlamaya çalıştım. Umarım bu hususta sizlere fayda sağlamışımdır. Bu ishalin oluşumunun önlenmesinde temizlik yani hijyen ön safhadadır. Çocuklarınızın ya da aile fertlerinden herhangi birisinin bu rahatsızlığa yakalanmaması için belirtilen hususlarda temkinli davranılmalıdır. Yukarıda belirtilmekte olan hususlarda dikkatli olunursa eğer kesinlikle bu oluşumların gerçekleşmesi engellenecektir.
" } ] }