{ "title": "Kiraz İshal Yaparmı", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/kiraz-ishal-yaparmi.gif", "date": "21.01.2024 12:06:15", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Kiraz İshal Yapar mı, Kiraz tatlı bir yaz meyvesidir. Ülkemizde geniş çapta kültürü yapılmaktadır. Uludağ, aşlama, Napolyon, sultani, ballı ve ak kiraz gibi çeşitleri vardır. Kiraz tatlı aroması ile pek çok içecek ve şekerlemede kullanılan kiraz popüler bir meyve olmasına karşın sağlığa yararları uzmanlar tarafından çok dile getirilmemektedir. Kirazın faydaları arasında öne çıkan nokta meyvenin antioksidan bakımından zengin olması ve bu sayede pek çok organı hücre hasarına karşı korumasıdır. Buna ek olarak tam olarak tam bir vitamin ve mineral deposu olan kiraz C, A, K vitaminleri ile fosfor, demir ve kalsiyum gibi önemli mineraller bakımından çok iyi bir meyvedir. Eğer sindirim sorunu çekiyorsanız sık sık kabızlık yaşıyorsanız kiraz sizin meyveniz olabilir. Çünkü kiraz bağırsakları hareketlendiren ve kabızlığı önleyen besin lifinden yüksek miktarda içermektedir. 100 gram kiraz günlük olarak alınması gereken besin lifinin %8'ini karşılar.

Kirazın besin değeri olarak 100 gram tatlı kiraz, günlük C vitamini ihtiyacının %12'sini. K vitamini ihtiyacının %3'ünü. Bakır ihtiyacının %3'ünü Manganez ihtiyacının %4'ünü karşılar ve bunlar gibi birçok vitamin içerir. Kirazın sağlığa faydası ise uykusuzluğu giderir, beyin sağlığını korur, kilo kontrolünü yapar, iltihabı önler, gut hastalığını en aza düşürür, ishal olmak isteyene yardımcı olur. Kirazın sadece kendisi değil kiraz sapı da ishalde oldukça etkili olup zayıflamak isteyen bayanlar tarafından kullanılmaktadır. Kirazın faydaları arasında, iştah açıcı özelliği bulunmaktadır ancak, bu iştah açan özellik size kilo aldırmayacaktır. Çünkü kirazın faydaları arasında sindirimi ve metabolizmayı hızlandırması ile yağları yakması da yer almaktadır. Yaz aylarında bazı gıdaların saklanması çok zor olmaktadır. Çünkü hava sıcaklıkları meyveleri ve gıdaları çok çabuk bozmakla birlikte besin zehirlenmeleri oluşturarak ishale neden olmaktadır. Bazı meyvelerin birlikte ve çokça tüketilmesinin ishale yol açabileceği belirtiliyor. Örneğin kirazı buzdolabında bekleterek soğutun ve daha sonra kirazı soğuk bir şekilde tüketin fakat mutlaka yanında bol suda için daha sonra 1 günün sonunda ishal oluşumu başlamış olur. Çünkü aynı anda tüketilen sıvı miktarı bağırsak hareketlerini bozar ve ishale neden olur. Kiraz çokça tüketildiğinde kesinlikle kabızlık sorunu çekenler rahatlayacaktır. Genelde doktorlar kabızlık sorunu ile gelen kişilere bol miktarda kiraz önererek 24-48 saat gözetim yapar.

Kiraz genelde çok bilinmese de iyi bir ateş düşürücü olmakla birlikte kirazın çiçekleri, göğsü yumuşatarak bronşit ve öksürüğü giderir. Bağırsak iltihaplarının giderilmesinde kullanılır. Susuzluğu giderir. Mide ağrısını dindirir. Metabolizmayı hızlandırır. İshal oluşumunu etkiler. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. Mideyi ishal ile dışkılayarak temizler. Kilo probleminiz mi var. Kesinlikle tavsiyem olarak kirazı sabah aç karnına bir avuç tüketin ve üzerine büyük bir bardak su için bir saat bekleyin daha sonra düzenli bir kahvaltı yapın zaten kiraz iştahı açtığı için yemek isteyeceksiniz. Fakat yemek yediğiniz için kesinlikle kilo almayacaksınız ve hızlı bir şekilde hazımsızlığı gidererek ishal olursunuz. Bebeğiniz ishal ise ağzına kiraz suyu damlatın bu yöntem bebeğinizin ishal olmasını sağlayacaktır.
" } ] }