{ "title": "İshale Ne İyi Gelir", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/ishale-ne-iyi-gelir.jpg", "date": "21.01.2024 11:06:22", "author": "Abdülalim", "article": [ { "article": "
İshale ne iyi gelir, ishal gün içerisinde üç defadan fazla sulu dışkılama durumudur. Her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Yetişkinler ortalama olarak yılda dört kez ishal olmaktadır. Erişkinlerin yaşadığı ishal vakaları genellikle önlem almadan düzelse de ciddi rahatsızlıkların habercisi olan ishaller tehlikeli durumlara neden olabilir. Çocuklarda görülen ishal olayları daha ciddiye alınması gereken durumlardır. Çocukların durumu daha dikkatli gözlemlenmelidir. Birkaç gün içinde geçmeyen ishal vakalarının altında başka sebepler aranmalıdır. Bu durum vücudun işlevlerini yerine getirmesi için gerekli olan sıvının eksilmesine yani dehidrasyona sebep olabilir. Bu yaşlı kişilerde ve çocuklarda tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Vücutta aşırı sıvı ve elektrolit kaybı olduğunda ortaya çıkan dehidrasyon, mutlaka önlenmelidir. Bu yapılmadığı durumlarda, vücudun işlevlerini yerine getirmesi beklenemez. Bunun için hayati bir öneme sahip olan suyun, yeteri kadar alınması gerekir. Fakat içme suyundan elektrolit almak mümkün değildir. Elektrolit sodyum ve potasyum içeren gıdaların alınmasıyla tamamlanır. Bu sebeple sodyum yani tuz içeren çorbalar, besinler tüketilmeli, içeriğinde potasyum bulunan meyve ve meyve suları içilmelidir. Çocuklarda meydana gelen ya da gelme olasılığı olan dehidrasyonlarda, özel hazırlanmış sıvılar kullanılır. İshalin geçmesi için kişilerin beslenmesine daha fazla dikkat etmesi gerekir. İshali tetikleyen gıdalar beslenme listesinden mutlaka çıkarılmalıdır.

İshal hakkında bilinmesi gerekenler nedir?
İshal tedavisinde yapılması gerekenler nedir?

Rahatsızlığın tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktalar, ishalle kaybedilen sıvı ve elektrolitin mümkün olduğu kadar ağız yoluyla hastaya verilmesi, beslenmenin devam etmesini için çaba gösterilmesi ve hastanın zamanında doktor kontrolüne girmesi sağlanmalıdır. Hafifi ve orta dereceli ishal vakaları evde tedavi edilebilir özelliktedir. Hastada bu aşamada ateş ve kusma görülmez. Kişinin susuzluk bulguları gözlemlenerek, sıvı kaybını asgariye çekmek gerekir. Orta derecede yaşanan olaylarda huzursuzluk ve susama belirgin özelliklerdendir. Bu sebeple beslenmelerine itina gösterilmeli ve su içmesi sağlanmalıdır. Virüslere bağlı olan ishallerde antibiyotik kullanımı fayda sağlamayacağından, bunları kullanmaya gerek yoktur. Ateş olması, kusma görülmesi, dışkıda kan ve mukus bulunması halinde, doktorunuz zaten gerekli önlemi alacaktır.
İshale iyi gelebilecek şifalı bitkiler nelerdir?
İshalden korunmak için ne yapılmalıdır?
" } ] }