{
"title": "İshale Ne İyi Gelir",
"image": "https://www.ishal.gen.tr/images/ishale-ne-iyi-gelir.jpg",
"date": "21.01.2024 11:06:22",
"author": "Abdülalim",
"article": [
{
"article": "
İshale ne iyi gelir, ishal gün içerisinde üç defadan fazla sulu dışkılama durumudur. Her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Yetişkinler ortalama olarak yılda dört kez ishal olmaktadır. Erişkinlerin yaşadığı ishal vakaları genellikle önlem almadan düzelse de ciddi rahatsızlıkların habercisi olan ishaller tehlikeli durumlara neden olabilir. Çocuklarda görülen ishal olayları daha ciddiye alınması gereken durumlardır. Çocukların durumu daha dikkatli gözlemlenmelidir. Birkaç gün içinde geçmeyen ishal vakalarının altında başka sebepler aranmalıdır. Bu durum vücudun işlevlerini yerine getirmesi için gerekli olan sıvının eksilmesine yani dehidrasyona sebep olabilir. Bu yaşlı kişilerde ve çocuklarda tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Vücutta aşırı sıvı ve elektrolit kaybı olduğunda ortaya çıkan dehidrasyon, mutlaka önlenmelidir. Bu yapılmadığı durumlarda, vücudun işlevlerini yerine getirmesi beklenemez. Bunun için hayati bir öneme sahip olan suyun, yeteri kadar alınması gerekir. Fakat içme suyundan elektrolit almak mümkün değildir. Elektrolit sodyum ve potasyum içeren gıdaların alınmasıyla tamamlanır. Bu sebeple sodyum yani tuz içeren çorbalar, besinler tüketilmeli, içeriğinde potasyum bulunan meyve ve meyve suları içilmelidir. Çocuklarda meydana gelen ya da gelme olasılığı olan dehidrasyonlarda, özel hazırlanmış sıvılar kullanılır. İshalin geçmesi için kişilerin beslenmesine daha fazla dikkat etmesi gerekir. İshali tetikleyen gıdalar beslenme listesinden mutlaka çıkarılmalıdır.
İshal hakkında bilinmesi gerekenler nedir?
Bu rahatsızlık genellikle kendi kendine iyileşme özelliği olan, toplumda yaygın olarak görülen rahatsızlıktır.
Kişi ishal nedeniyle dehidrasyona girerse, ortaya tehlikeli bir tablo çıkacaktır.
Rahatsızlığın sebepleri arasında bakteri, virüs ve parazit enfeksiyonları, ilaç etkileşimleri, besin tahammülsüzlüğü, bağırsaklarda işlev bozukluğu ve bağırsak hastalıkları sayılabilir.
Uygulanan tedavi sırasında kişinin kaybettiği sıvı ve elektrolit miktarı yerine konmalıdır. İshale neden olan sebeplere yönelik yapılacak tedavide, ishali durduran ilaçlar ve antibiyotikler kullanılmalıdır.
İshalin üç günden fazla sürmesi, makat ağrısı ya da karın ağrısı duyulması, dışkının kanlı ve katran renginde olması, hastanın dehidrasyona girmesi ya da bulguların olması gibi belirtiler yaşandığında, mutlaka hekim kontrolü ve tedavi uygulanması gerekir.
İshal tedavisinde yapılması gerekenler nedir?
Rahatsızlığın tedavisinde dikkat edilmesi gereken noktalar, ishalle kaybedilen sıvı ve elektrolitin mümkün olduğu kadar ağız yoluyla hastaya verilmesi, beslenmenin devam etmesini için çaba gösterilmesi ve hastanın zamanında doktor kontrolüne girmesi sağlanmalıdır. Hafifi ve orta dereceli ishal vakaları evde tedavi edilebilir özelliktedir. Hastada bu aşamada ateş ve kusma görülmez. Kişinin susuzluk bulguları gözlemlenerek, sıvı kaybını asgariye çekmek gerekir. Orta derecede yaşanan olaylarda huzursuzluk ve susama belirgin özelliklerdendir. Bu sebeple beslenmelerine itina gösterilmeli ve su içmesi sağlanmalıdır. Virüslere bağlı olan ishallerde antibiyotik kullanımı fayda sağlamayacağından, bunları kullanmaya gerek yoktur. Ateş olması, kusma görülmesi, dışkıda kan ve mukus bulunması halinde, doktorunuz zaten gerekli önlemi alacaktır.
Sıvı tedavisi: Evde sıvı kaybını önlemek için, hazır olarak bulunan tuz ve şeker içeren sıvılar ile tedavi sağlanabilir. Bu paketler hazır olarak sayılmaktadır. Paketteki karışım bir litre suya karıştırılarak kullanılır. İshalin derecesine göre, doktorun önereceği dozlarda hastaya bu sıvının içirilmesi gerekir. Hastalar bu sıvıyı yeterli derecede içerlerse, kusma gibi şikâyetlerinde azalma görülür.
Beslenme: Tedavinin en önemli aşamalarından olan beslenmenin, rahatsızlık süresince devamı sağlanmalıdır. İshal sırasında dışkıyı normal hale getirmek, sertleştirmek için yüksek lif içerine sahip olan pirinç tüketilmesi gerekir. Pirincin tüketilmesi sağlanamıyorsa, bir kâse pirinci, üç kâse su içerinde en az bir saat bekleterek, elde edilen suyun içilmesi gerekir. İçeriğiyle hem vücudun gereksinim duyduğu vitaminler karşılanacak hem de ishalin durdurulmasına katkı yapacaktır. İshal sırasında kızartma gibi yağlı gıdalar, meyve suyu, kola, çay ve şeker içeriği fazla olan besinler tüketilmemelidir. İshal olan kişi kesinlikle aç bırakılmamalıdır. Sindirimi kolay ve besleyici bir besin olan muz, ishal sırasında tüketilebilecek gıdalar arasında yer alır. Muz ishalin geçmesini sağlamaz, ancak vücudun kaybettiği mineralleri yerine koyar. Bunun gibi elma püresi ya da kabuğu soyulmuş elma tüketimi de aynı şekilde vücudun beslenmesini ve rahatsızlığa karşı direncin artmasını sağlar. Gün içerisinde içilecek limon suyu ise ishale neden olan patojenlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır. Elma sirkesi de antiseptik özelliğiyle sindirim sisteminin temizlenmesine katkı sağlayacak bir alternatiftir. Bunların dışında böğürtlen, leblebi, nar, kızılcık, havuç, sarımsak, bal, patates, çay, kuru kahve ishal sırasında tüketilmesi tavsiye edilen gıdalar arasında yer alır. Bu arada baharatlı gıdalardan kaçınmak gerekir. İshal sırasında 3 tane ana öğün, 3 tane ara öğün olarak beslenmenizi düzenleyin. Aç kalmadan bu süreci atlatmaya çalışın.
İshale iyi gelebilecek şifalı bitkiler nelerdir?
Zencefil: Yemek sonrasında zencefil çayı hazırlayıp içmeniz, ishalin etkilerini azaltacaktır.
Keçi boynuzu tozu: İçeriğinde bulunan bağlayıcı pektin ve tanen sayesinde anti viral etkisi olan keçi boynuzu tozu, günlük olarak bir çay kaşığı kadar besinlere karıştırılarak ya da balla birlikte tüketilebilir.
Nane: bu şifalı bitkide yemek sonrasında hazırlayacağınız çayını içmenizi tavsiye ettiğimiz, ishale iyi gelen şifalı bitkiler arasında yer alır.
Karanfil: Kahvaltı ettikten bir saat sonra, 7-8 adet karanfili çiğnemeden az miktarda suyla yutun. Akşam yemeğini yedikten 2 saat sonra aynı şekilde 7-8 adet karanfili yine az miktarda suyla yutun. Karanfilleri ikiye bölerek içerseniz, daha faydalı olacaktır. Ancak ezerek içmemelisiniz. Bu uygulamayı bir hafta süresince yapabilirsiniz. İshalin kesilmesi için oldukça faydalı olacaktır.
Meyan kökü: bu bitkinin çayını yemeklerden sonra içerseniz, ishali önlemeye yardımcı olacaktır.
Pelit: Taze ya da kavrulmuş pelit, bir bardak suda on dakika kadar kaynatılarak içilir.
Tarçın: Bir çay kaşığı tarçın, bir bardak kaynar suyun içinde on dakika kadar bekletilir. Gün içerisinde üç defa içebileceğiniz bu karışım, ishalin geçmesine yardımcı olacaktır.
Kuşburnu: On gram kadar kuşburnu, bir bardak kaynar suda on dakika kadar demlenir. Gün boyunca üç kez içebileceğiniz bu çay ishali önlemenize yardımcı olacaktır.
Mayıs papatyası: bu bitkiden yarım tatlı kaşığı bir bardak kaynar suya koyarak bir dakika kadar demleyiniz. Karışımı süzerek içebilirsiniz. İshalin geçirilmesi için oldukça etkilidir. Gün içinde en fazla iki bardak içebilirsiniz.
Aynı safa: Yarım tatlı kaşığı aynı safa ince bir şekilde bölünerek, kaynar suda demlenir. Günde en fazla iki bardak içebileceğiniz bir çaydır.
Adaçayı: Yarım tatlı kaşığı adaçayını parçalayarak, suyun içinde kaynatınız. Günde iki bardak kadar içebilirsiniz. Uykuyu kaçırabileceğinden, yatmadan önce içmemeniz gereken bir çaydır.
Sarı kantaron: Bir çay kaşığı sarı kantaron suyun içinde kaynatılır. İshal için oldukça etkili olduğundan, günde bir bardaktan fazla içmemeniz gereken bir çaydır.
İshalden korunmak için ne yapılmalıdır?
İçme sularının temiz olmasına dikkat edilmelidir. Temizliğinden kuşku duyduğunuz suları mutlaka on dakika kaynatıp, soğutarak içiniz. Aynı şekilde banyo sularının da temizliğine dikkat edin.
Pastörize edilmiş olan sütleri ve şişe meyve sularını tercih edin.
Tüketilecek taze meyve ve sebzeleri iyice yıkayın.
Balık, tavuk ve et ürünlerini iyice pişirerek tüketin.
Tüketilecek dondurma, yoğurt ve peynirlerin pastörize sütle yapıldığından emin olun.
Sokakta açıkta satılan yiyecekleri tüketmeyin.
Yemek öncesinde, tuvaletten çıktıktan sonra ellerin yıkanmasına özen gösterin.