{ "title": "İshalden Sonra Kabızlık", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/ishalden-sonra-kabizlik.gif", "date": "19.01.2024 08:43:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
İshalden sonra kabızlık, sorunu akla irritabl bağırsak sendromunu akla getirmelidir. Bu rahatsızlık sinirsel hazımsızlık, spastik kolon, irritablı kolon gibi isimlerle de anılır. Hastalarda dışkılamanın, gaz çıkarmanın etkili olduğu, ishal ya da kabızlık gibi değişken bağırsak alışkanlıkları ile yaşanan, karında şişkinlik, hazımsızlık, rahatsızlık hissiyle yaşanan bir sorundur. Hastalarda oluşan kramp şeklindeki ağrıyla birlikte şişkinlik, gaz ve dışkılamada ishal ve kabızlık gibi sorunları beraberinde getirir. Sebebi tam olarak bilinmediği için, iyileşmeyi sağlayacak kesin bir tedavisi de yoktur. Ancak bağırsakları en fazla etkileyen sorunlardan biridir. Muayene sırasında tanı konulamayan bir durumdur. Yapısal bir bozukluk şeklinde değil, fonksiyonel bozukluk olarak yaşanır. Bu nedenle ishalden sonra kabızlık sorunu yaşandığında spastik kolon rahatsızlığı dikkate alınmalıdır. Hastaların gündelik yaşamını etkileyecek derecede sorunlara neden olur.

İshalden sonra kabızlık çekilmesinin belirtileri (İrritabl bağırsak sendromu)
Hastalarda haftada en az 3 defa ya da gün içinde 3'ten fazla dışkılamanın olması söz konusudur. Dışkılama genellikle oldukça sert, keçi pisliği ve pelte görünümünde olur. Krampla birlikte karın ağrısı çekilmesi, hastada acil dışkılama isteği doğurur. Dışkılamanın olmasıyla ya da gaz çıkarmakla birlikte hastada bir rahatlama hissedilir. Bazı durumlarda ishalle kabızlık birbirini takip ederek sorun yaşanır. Hastalar sorunlarını genellikle yemeklerden sonra yaşar ya da stresli olduklarında yaşarlar. Normalde olan dışkılama sıklığında değişiklik olur. Aynı zamanda dışkılamada sümüklü salgı da olur. Fakat kilo kaybı, ateş, kanam gibi etkiler görülmez.

İshalden sonra kabızlık neden olur?

Ağızdan başlayan sindirim, dışkılamayla sonlanır. Kalın bağırsağa gelen sindirilmiş besinlerdeki sıvı ve minerallerin emilimi burada gerçekleşir ve dolaşıma girer. Kalan kısım kalın bağırsaklarda birikir. Bağırsağın duvarı kaslar ve hormonlar aracılığıyla kasılır ve dışkılama olur. Bağırsak duvarının her uyarana karşı yanıt verdiğinde bu sorun oluşur. Bu sorun genellikle 15-50 yaş arasındaki kişileri, daha çok kadınları etkiler. Ayrıca lifsiz besinlerle beslenme, kahve ve çay tüketiminin fazla olması, baharatlı besinler, süt, alkol tüketmek rahatsızlık için risk kabul edilir. Daha çok bir yiyecekten sonra ishal, kabızlık gibi sorunlar görülür. Duygusal sıkıntılar, ishal yapıcı ilaçların kullanımı da hastalığın başlamasına neden olabilir. Kadınların adet döneminde olması, psikolojik sorunlar yaşanması, ilaç kullanımı yakınmaları arttıran etkenlerdir. Enfeksiyonlarda da ishal ve kabızlık sorunu artış gösterir. Normalde organlarda, bağırsaklarda herhangi bir sorun tespit edilemez. Tetkikler de normal çıkar. Ancak ishalden sonra kabızlık sorunu yaşanmaya devam eder. Bu sorun kişilerin yaşam kalitesini düşüren, rahatsız edici bir durumdur.

İshalden sonra kabızlık sorununun tedavisi nasıl yapılır?

Kişide başka bir hastalık olmadığının belirlenmesiyle, bu rahatsızlığın tanısı konulabilir. Tedavide ortaya çıkan belirtilerin ortadan kaldırılması hedeflenir. İshalin ve kabızlığın tedavisine çalışılır. Bunun için beslenme düzeni yeniden elden geçirilir. Lifli besinlerin tüketilmesine ağırlık verilir. Bağırsakta daha uzun süre kalmaları sağlanır. Kabızlık içinde ilaç tedavisine başvurulur ve sulu besinler tüketilir. Bağırsak hareketlerinin azaltılması için, gevşeme yöntemlerinin öğrenilmesi gerekir. Bu belirtiler yaşam boyu sürse de etkilerinin azaltılmasına çalışılır.
" } ] }