{ "title": "İshal Yapan Meyveler", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/ishal-yapan-meyveler.gif", "date": "21.01.2024 13:15:54", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "
İshal Yapan Meyveler, İshal ya da tıp alanında kullanımıyla diare, bir insanın günlük dışkılama esnasında gaita miktarının ve sayısının artması belirtileriyle akut ya da kronik olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hastalığın süresindeki uzama vücutta elektrolit dengesinde bozulmaya neden olmakta ve su emilimini düşürmektedir. Bu da halsizlik ve beraberinde ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

İshalin meydana gelmesinde birkaç patofizyolojik mekanizma bulunmaktadır. Bunlar arasında bağırsaklarda emilim azalması, normal dışı bağırsak hareketliliği, bağırsak mukozası hastalıkları, bağırsak lümeninde absorbsiyonu düşük organik bileşiklerin varlığı, bağırsak salgılarının (Sekresyon) artışı, distal kalın bağırsak alanında enflamasyon oluşması sayılabilmektedir.

Bunların dışında bazı yiyeceklerin fazla tüketimi, besin zehirlenmesi, bakteriler, alerji, bazı ilaçlar, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve diyabet de diareyi tetiklemektedir.

Özellikle yaz meyvelerinin fazlaca ya da su ile tüketimi ishal oluşumuna sebebiyet vermektedir. Bu nedenle tüketilirken iyice yıkanmaları, çürümeye yakın derecede çok olgunlaşmış veya tamamen ham olanların tüketilmemesi, porsiyon miktarının az tutulması ve yedikten hemen sonra fazla su içilmemesi önemlidir.

İshal yapan meyvelerden başlıcaları;
" } ] }