{ "title": "İshal Tedavisi", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/ishal-tedavisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 22:09:13", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
İshal Tedavisi, Bir sindirim sistemi sorunu olarak karşımıza çıkan bu hastalık normal katılıktaki dışkının sulu ya da yumuşak bir şekilde dışkılama fonksiyonudur. Genelde sıvı kıvamlı ve biçimsizdir. İshal tamamen virüse bağlı bir hastalıktır. Virüsü taşıyan kabuklu deniz ürünlerinde veya kirlenmiş suda bulunur ve okullarda, kamplarda, yolcu gemilerinde veya kişiden kişiye dokunma yoluyla salgına sebep olur. İnsanlar virüse maruz kaldıktan 1-2 saat sonra belirtiler oluşmaya başlar. Yani deri yolu ile bulaşan parazitleri bir tarafa bırakacak olursak, çoğu enfeksiyoz ishaller etkenleri ağız yoluyla alınması sonucunda da ishal meydana gelir. Genelde ilkbahar ve kış aylarında görülen ishal vakalarında bağırsakta sıvı birikir ve dışkılama sayısında artışla beraber, vücuda giren parazitlerin bir kısmı bağırsak duvarında iltihap meydana getirerek hem bağırsak hareketlerini artırır hem de bağırsağa su ve iltihabi hücrelerin geçişine neden olur. Bir kısmı da bağırsak da iltihap yapmadan, salgıladıkları toksin denilen zehirli maddelerin etkisi ile su ve tuz geçişini artırarak ishale neden olur. Genellikle bağırsak enfeksiyonundan kaynaklanan ve her iki durumda da ishal, vücudun aldığı parazitleri bağırsak yoluyla temizlemesidir. Bu nedenle bol sıvı almak en iyisidir. Bazı bağırsak enfeksiyonlarında antibiyotik gerekebilir. Sağlıkla kalın.

İshal Tedavisinde Belirtileri; İshal karşılaştığı ve çevre koşullarından etkilendiği bir süreç demek. Sindirim sistemine giren birçok mikroorganizma, bağırsaklarda iltihaplanma yaratarak ishale yol açarak besleyici maddelerin eksilmesine sebep olur. Hepimizin bildiği gibi en belirgin belirtisi sık tuvalete çıkma, dışkının sulu olması, kusma, halsizlik, karın ağrıları, kramplar, bulantı, baş ağrısı ve susama hissi en yaygın belirtilerindendir. İshalin şiddetine göre bu saydığımız belirtiler şöyle açıklanabilir. Günde 10 ila 20 kez dışkılama ile ishal kabul edilir.

İshal Tedavisinde Nedenleri; Bakteri, virüs ve parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar, ishalin başlıca nedenleridir. İshalin nedenleri arasında, yiyeceklerin bozuk olması ya da yiyecek çeşitlerinin değişikliği, üşütme, bağırsak hastalıkları, karaciğer ve akciğer hastalıkları sayılabilir. Alkol tüketimi vücudun su emme yeteneğini azaltarak ishale neden olmaktadır. En fazla karşılaşılan ishal nedenleri; Virüsler; Rota virüsü, noro virüs ve adeno virüs gibi türlerinin neden olduğu bağırsak iltihabı sonucu olarak kusma veya ishal görülmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlar, bozuk gıdalar ve içme sularındaki mikroplar nedeniyle vücuda giren bakteri ve parazitler neden olmaktadır.

İshal Nasıl Tedavi Edilir? İshal belirtileri oluştuğunda doktorunuz sizden dışkı kültürü isteyerek bakteri mi, yoksa parazite mi bağlı ishal tanısını koyar. Kan testi ister. Kan değerlerine bakar. İshale bağlı çok sıvı kaybı olduğundan en etkili tedavisi bol sıvı almaktır. Kaybedilen sıvının fazlasını vücuda geri dönmesi gerekir. Doktor tarafından teşhise dayalı virüse ya da bakteriye bağlı ilaç reçetesi yazar. Şayet ishal bebeklerde ise doktora danışılmadan ishal kesici ilaç verilmez. Çocuklarınıza daima her zamankinden daha çok su verilmesi ve kesinlikle aç bırakılmamaları gerekiyor.

İshal Tedavisinde Nasıl Beslenmeli? İshalde kullanılması önerilen en doğru besinler içinde, kabuksuz elma, havuç suyu ya da taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası ya da pirinç suyu, patates haşlama ya da patates püresi, yoğurt ve ayrandır. Ayrıca ishal olan bir kişide iştahsızlık da geçici bir süreliğine gözlemlenebilir. Bu nedenle önemli olan protein takviyesi ile gün içerisinde yeterli beslenme önemini artırır. Diğer bir önemli nokta, yoğurdun içerisinde bulunan yararlı bakteriler, bağırsakta bulunan ve ishale sebep olan mikropların bağırsakta yaşama şansını kaybedecektir.

Temizliğe Nasıl Dikkat Edilmelidir? İshalde korunmak için en önemli ve etkin yöntem \"el yıkamadır\" yemek yemeden önce, tuvaletten sonra en az 10 sn. Süreyle sabunla el yıkamak ishale yakalanma ihtimalini önemli ölçüde azaltır. Anne sütünün yaygınlaşması ile ek gıdalara zamanında ve uygun temiz gıdalarla geçilmesi, temiz içme suyu ve kullanma suyu kullanılması, açıkta satılan gıdaların tüketilmemesi gibi önlemlerle ishal vakalarını azaltacaktır.
" } ] }