{ "title": "İshal Diyeti", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/ishal-diyeti.gif", "date": "20.01.2024 08:17:45", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
İshal Diyeti, İshal problemi çok sık karşılaşılmakta olan ve her yıl boyunca birçok kişiyi olumsuz olarak etkileyen bir rahatsızlık türü olarak bilinir. Bu rahatsızlık bazen geçici olarak belirir ve bir müddet sonra kendiliğinden yok olur. Fakat bilinmesi gereklidir ki bazı durumlarda ilerleme göstermekte olan ishal ciddi bir sağlık sorunu olarak kişilerin ölümüne bile sebebiyet vermektedir. İshal oluşumu dışkıda olan artış ile dışkının şekilsiz olarak belirmesi ve sıvı olan bir hal alması olarak kendini göstermektedir. İshal oluşumunda bağırsaklar daha da hareketlilik sağlar ve normal olan dışkıdan daha fazla dışkı oluşur. Tabi ki bu belirti kişilerin rahatsız olmasına da sebebiyet verecektir. İshal oluşumunun sıklıkla karşılaşılmış olan nedenlerinden biri ağız yolu ile alınan mikroplar olarak bilinir. Bu mikropların vücudun dengesini bozması ile ishal rahatsızlığı kendini gösterir.

İshal diyeti nedir diyecek olursak eğer, ishal oluşumu gerçekleşen hastanın bu oluşumun seyri boyunca rahatsızlığın giderileceği zamana kadar beslenmesine dikkat ederek sıvı tüketiminin dengede tutulmasının sağlanması olarak bilinir. İshal diyetinin nasıl olacağını sizlere belirtecek olursak, bu hususta yapılacakların maddeler halinde sıralanışı şu şekilde olmaktadır.

İshal diyeti yapılırken yenilmesi yasak olan yiyecekler
Sabah kahvaltısında yapılacak olan ishal diyetinde: Az şekerli olacak şekilde açık çay, az yağlı olacak şekilde beyaz peynir, kepek içermeyen ekmek tüketilmelidir.

Öğle vaktinde ishal diyeti için tüketilmesi gereken yiyecekler olarak: Az yağlı olacak şekilde yayla çorbası, 1 adet haşlanmış patates, (Patates kabızlık oluşturacağı için ishali engelleyecektir), peynirli makarna, kabuksuz şeftali ve yeşil elma, kepeksiz ekmek tüketilmelidir.

İkindi zamanında ishal diyeti için tüketilmesi gereken yiyecekler: Tuzlu ayran, kabuksuz şeftali ve yeşil elma olmalıdır.

Akşam vaktinde ishal diyeti için tüketilmesi gereken yiyecekler: Hafif yağlı olan bir patates yemeği ve bu yemeğin yanında yine az yağ içeren pirinç pilavı, yoğurt, kabuksuz şeftali ve yeşil elma olmalıdır.

İshal diyeti yukarıda belirtilen hususlara uyulduğu vakit etkili olacaktır. Belirtilen yiyecek listesine sabah kahvaltısında, öğle vaktinde, ikindi vaktinde ve akşam vaktinde eksiksiz olacak şekilde uyulması gerekmektedir. Bunlara uyum sağlanırsa eğer ishal diyetinin tamamlanması ile oluşan ishal belirtisi giderilecektir.
" } ] }