{ "title": "Hamilelikte İshal", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/hamilelikte-ishal.gif", "date": "21.01.2024 12:32:18", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Hamilelikte ishal, sulu ve sık dışkı yapma anlamına gelen ishal kendini günlük dışkı sayısında meydana gelen artma ile gösterir. Beraberinde kramp ve ağrılar da oluşabilir. Hamilelik döneminde görülen ishaller ise bazen yanlış beslenme faydalı olduğu düşüncesi ile çok fazla süt tüketmekten dolayı olur. Bazıları ise besin zehirlenmelerinin etkisi ile meydana gelir. Bununla beraber uzun süren ishallerde parazit ve bakterilerden kaynaklanankolera, tifo, dizanteri gibi enfeksiyonlarda anne adaylarında görülebilir. Bazen de zaten anne adayında var olan herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonu da kendini ishal olarak gösterebilir. Hamilelerde meydana gelen ishalin bir diğer sebebi besin zehirlenmesidir ve özellikle yaz dönemlerinde ısının artması ile besinlerin saklanma koşulları kötüleşmesine ve ishale sebep olur. Özellikle süt ve süt ürünleri, kremalı yiyecekler, mayonez, tavuk eti, kırmızı et, deniz ürünleri dışarıda kalınca hemen bozulabilen yiyeceklerdir. Bu nedenle otellerde ya da tatil yerlerinde açık büfelerde bulunan bu ürünleri tüketmekten kaçınmak gerekir. Kişisel hijyene de çok dikkat etmek gerekir. Yemekler yenirken veya hazırlanırken eller sık sık yıkanmalıdır.

Hamilelikte ishal, bu dönemde ishal pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynirlerden de geçebilir ve gebelik esnasında hem anneyi hem bebeği sıkıntıya sokar. Hamilelikte ishal ortaya çıkması ile şu yolları izlememiz gerekir. Öncelikle ilaç kullanılması tavsiye edilmez ilaç ishali keser ve vücuttaki zararlı maddeler atılamaz. Bu nedenle ishalin kendiliğinden bitmesi beklenir bu esnada vücudun kaybettiği sıvı ve minerali alması için bol bol su içilmelidir. Çoğu ishal bu şekilde geçer ve bebekte bu durumda olumsuz etkilenmez. Özellikle yirmi dört saati geçen ishallerde ciddi sorunlara yol açabilecek bakteri ve virüsler olabilir bu nedenle gaita tahlili verilmelidir. Bir virüse veya bakteriye rastlanmazsa dahiliye uzmanına gidilmelidir bu durum başka bir hastalığın habercisi olabilir. Anne adayı sağlıksız ve uygun olmayan ortamlarda yemek yemekten kaçınmalı mümkün olduğunca evde temiz bir şekilde hazırlandığından emin olduğu besinleri tüketmelidir. Sebze ve meyveleri yerken çok iyi yıkamalı kabuklu olanları soymalıdır. Pastörize edilmemiş hiçbir ürünü tüketmemelidir. Tüm besinlerin son kullanma tarihine dikkat etmelidir. Çiğ yumurta çiğ balık çiğ et yememelidir. Sosis sucuk gibi gıdaları pişirmeden tüketmemelidir.
" } ] }