{ "title": "Hamilelikte İshal Tehlikelimi", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/hamilelikte-ishal-tehlikeli-mi.gif", "date": "20.01.2024 10:43:46", "author": "abdullah özgül", "article": [ { "article": "Hamilelikte ishal tehlikeli mi, Hamilelikte kadınlar diğer insanlarda olduğu gibi vücutları su kaybına uğrar ve ishal bebek ve kadın için tehlikeli olabilir, onun için hiç hafife alınmamalı ve hemen doktora başvurulmalı. Kadınlar hamilelikte bebeklerini çok düşündükleri için ufak tefek hastalıklarda ilaç dahi kullanmamaktadırlar. Fakat bu gibi durumlarda yani geçiştirme veya önemsememe gibi durumlarda önü alınmayacak enfeksiyonlar baş gösterebilmektedir. Bu durum için verilecek en güzel örnek ise ishal veya idrar yolu enfeksiyonları olacaktır. Hamile kadınların vücutları hamile olmayan bayanlara göre daha hassas olmaktadır. Buda küçük hastalıkları büyük enfeksiyonlara çevirebilmektedir. İshal olan hamile kadınların vücutları sürekli su kaybettiği için bebeğin gelişimi için önemli olan besin veya sıvıları alamaması gibi bir durum ortaya çıkabilmektedir. Hamile kadınlarda meydana gelen ishal durumları vücuttaki su kaybını arttıracağından zaten düşük olan tansiyonu iyice düşürecektir, bu da sık sık baygınlık ve halsizliğe yol açacaktır. Bu durum hamile kadının düşük yapma ihtimalini de arttırmaktadır.

İshal hamile kadınlar için daha tehlikelidir aslında, hamile bayanların ishal olmamaları için bilmedikleri yerlerden su içmemelidir, aynı zamanda iyice yıkamadan hiçbir meyveyi veya sebzeyi tüketmemelisiniz. Hamile insanların bağışıklık sistemi düşük olduğu için mikroplar vücutlarında hemen yer edinebilmektedir. Hamile bayanların özellikle güneşin altında uzun süre kalmış sulardan tüketmemesi gerekmektedir. Açık satılan hiçbir gıdayı tüketmemelidir. Sıcak havalarda içinde bakteri üremesi kolay olan krem şantili pastalardan tüketmemeli ve yağlı yiyeceklerinde temizliğinden emin olmadan yememeliler. Buzlu yiyeceklerden uzak durmalılar. Hamile bayanların ishalden korunmaları ve bebeklerinin sağlığı için bol bol sıvı tüketmeleri gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında günlük 10-15 barda sadece su tüketmeleri gerekmektedir. Daha çok kahve ve çay gibi içeceklerin yerine tuz ve sıvı kaybını dengeleyen gazlı olmayan maden suları, ayran, şalgam suyu tüketebilirler. Tuz ihtiyacının da karşılanması gerekmektedir. Ancak halk arasında bilinen tuzlu yersem albümin olursun diye ifadelerde kullanılır. Albümin, gebelik zehirlenmesi denen bir durumdur. Albümin durumu ise tuzlu yeme ile gelişen bir hastalık değil, annede önceden var olan damar hasarıdır. Tuz son derece var olan hastalığı kısıtlı bir şekilde etki eden bir ögedir. Ancak bu durum aşırı şekilde tuz tüketilmeli anlamına gelmemelidir. İshal durumundan kurtulmak için veya ishalin yol açtığı tuz kaybını gidermek için tuz tüketilmesi de sizin için çok önemlidir. Bazı halk arasında yayılmış tabire göre de serum kullanılması kilo aldırır ve zararlıdır mantığı da çok yanlıştır. Eğer serum kilo aldırsaydı hiçbir kanser hastası zayıf olmazdı.

İshal olmaktan korunmak için hamile kadınların pastörize olmayan süt veya süt ürünlerini tüketmesi de yanlıştır. İyi pişmemiş et veya çiğ yumurta kesinlikle tüketilmemelidir. Açıkta satılan süt ürünleri, yoğurt, süt, peynir vb. Ürünler tüketilmemeli. Marketlerde reyonlarda satılan kapalı ve bildiğiniz markaları tüketmenizde yarar vardır. Salam, sosis veya sucuk gibi yiyecekleri ısıtma işleminden sonra tüketmelisiniz. Ürünlerin son kullanma tarihlerine çok dikkat etmelisiniz. Ama her şeyden önce ishal gibi durumlarda sizin ve bebeğinizin sağlığı için bir hekime başvurmanızda yarar olacaktır. Doktorunuzun size vereceği tedavi yöntemine göre hareket etmenizde yarar olacaktır.
" } ] }