{ "title": "Gebelikte İshal ve Karın Ağrısı", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/gebelikte-ishal-ve-karin-agrisi.gif", "date": "21.01.2024 14:51:20", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gebelikte ishal ve karın ağrısı, gebelik dönemi oldukça uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Bu dönemde anne adayı gebelik nedeniyle birçok sıkıntıya maruz kalabilir. Değişen hormonlar anne adayında hem fiziksel hem de psikolojik olarak farklılıklar yaşanmasına neden olabilir. İshal bir gebelik belirtisi olarak ortaya çıkabileceği gibi gıda zehirlenmesi gibi basit nedenlerden dolayı da ortay çıkıyor olabilir. Ancak gebelik döneminde yaşanan her sorun ciddiye alınmalı ve vaktinde doktora başvurulmalıdır. İshalde ciddiye alınabilecek bir sorun olabileceğinden ve vücutta ciddi anlamda su kaybına neden olacağında doktora başvurularak tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

Gebelik döneminde ishal ve karın ağrısına yol açabilecek en önemli etkenlerden biri gıda zehirlenmesidir. Gıda zehirlenmesi nedeniyle ortaya çıkan ishal genelde hafif seyreder ve beraberinde bağırsak krampları karın ağrısı gibi şikâyetlere yol açar. Özellikle yaz gebelerinde bu soruna çok sık rastlanır. Yaz aylarında tüketilen süt, yumurta, mayonez ve et gibi ürünlerde bakteri üreme işlemi çok hızlı gelişir. Bu tür gıdaların bozulma ihtimali yaz aylarında oldukça yüksektir. Bu tarz gıdalar nedeniyle ortaya çıkan ishal genelde herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden 1 gün içinde geçer. İshal vücuda alınan zararlı etkenlerin dışarı atılmasını sağlayarak sorun kendiliğinden ortadan kalkabilir. Bu tarz durumlarda vücudun kaybettiği sıvıyı bol su tüketerek yerine koymak hem anne adayı hem de anne karnındaki bebeğin sağlığı için çok önemlidir.

İshal ve ishale eşlik eden karın ağrısı vücuda alınan zararlı maddelere karşı vücudun verdiği bir tepkidir. Bu tar sorunlarda gebelerde yaşanacak sıvı kaybını önlemek ya da kaybedilen sıvıyı yerine koymak, sindirim sistemi yormayacak besinler ile beslenmek alınabilecek önlemler arasında yer alır. Bu tarz basit önlemler ile tıbbi tedaviye gerek kalmadan ishal ve karın ağrısı kontrol altına alınabilir. Ancak uzun süreli ve kanlı ishallerde kolera, tifo gibi ciddi hastalıklar önemli rol oynayabileceğinden daha ciddi problemler ile karşılaşılabilir. Bu durumda mutlaka vakti kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Doktor gaita ve kan tahlilleri ile ishalin neden kaynaklandığını araştırarak nedene yönelik tedavi başlatır. Eğer ishal bakteri ya da enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa anne karnındaki bebeğe zarar vermeyecek antibiyotik ve serum tedavisi uygun görülebilir.

Gebelikte İshal ve Karın Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelik döneminde ortaya çıkan ishal ve karın ağrısı tedavisi ishalin boyutuna ve annenin sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Uygulanan tedavide annenin kaybettiği elektrolitlerin yerine koyulması hedeflenir. Su kaybını engellemek için annenin bol su tüketmesi ve tükettiği suyun mutlaka hijyenik olması gerekir.

İshal ve karın ağrısına eşlik eden mide bulantısı, ateş ve kan varsa, ishal uzun süredir devam ediyorsa ve anne ağız yolu ile beslenemiyorsa hastaneye yatırılarak serum tedavisine başlanır.

Gebelik Döneminde İshal ve Karın Ağrısından Nasıl Korunmalı?

Gebelik döneminde beslenme alışkanlıklarına normal zamandan daha fazla özen göstermek gerekir. Yapılması gereken en önemli nokta içme suyunun temiz olmasıdır. Tüketilecek sebze ve meyveler hijyenik bir şekilde yıkanmalı, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketiminden kaçınılmalıdır. Hazır gıda ya da paket ürünler satın alınırken mutlaka son kullanma tarihine bakılmalıdır.

Gebelik döneminde ishal ve farklı problemler ile karşılaşmamak için çiğ besin tüketimi yapılmamalıdır. Hijyen kurallarına uygun olmayan ortamlarda uzak durulmalı ve bu tür ortamlarda kesinlikle yemek yenilmemelidir.

İshal ve karın ağrısı devam ettiği sürece sindirim sistemini yormayacak hafif gıdalar ile beslenilmelidir. Haşlanmış patates, muz, esmer pirinç suyu, elma, leblebi gibi gıdalar ishale karşı iyi gelebileceğinden ishal devam ettiği sürece bu tür besinler beslenme listesine eklenmelidir.
" } ] }