{ "title": "Gebelikte İshal Tehlikelimi", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/gebelikte-ishal-tehlikelimi.gif", "date": "20.01.2024 17:30:56", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Gebelikte İshal Tehlikelimi, İshal oluşumu dışkılama sayısında artış ile dışkının şekilsiz bir hal alarak sıvı olan bir durumda oluşması durumu olarak bilinmektedir. İshal oluşumunda bağırsakların hareketlenmesi daha da artar, normal sürelerden daha sıklıkla dışkılama gerçekleşir ve çıkarılan dışkı sulu bir kıvamdadır. İshal oluşumu geçekleşmesinin sık olarak gerçekleşmesinin ilk nedeni olarak kişilerin mikropları ağız yolu ile vücuda almasıdır. Bunun yanı sıra kişilerin kullanmış oldukları antibiyotik ilaçlar ve mide ilaçlarının da bu hususta etkisi önemle belirtilmektedir. Bu ilaçların kullanımında bağırsakların olumsuz olarak etkilenmesi ile ishal tehlike oluşturur.

Gebelikte ishal problemleri elbette tehlikeli bir durum olarak belirmektedir

Gebelik döneminde ishal oluşumlarının çoğu beslenme hatalarından kaynaklı olarak kendini göstermektedir. Gebelikte ishal oluşumlarının bazıları da gıda zehirlenmelerinden dolayı meydana gelir. Gebelikte ishale sebebiyet veren durum kısa süreli olan bağırsak krampları ya da sıvı olan dışkıya yol açmakta olan enfeksiyonlardır. Hamilelikte oluşum gösteren besin zehirlemeleri sıcaklıkların etkisi ile genellikle yaz aylarında görülür. Beslenme hataları olarak da bu husus aşırı derecede süt ve süt ürünleri tüketmekten kaynaklı olarak ya da aşırı derecede katı gıdaların tüketilmesi ishale sebebiyet vermektedir.

İshal oluşumu sadece gebelikte değil tüm hususlarda önemli sorunları beraberinde getirmektedir. Gebelikte ishal olan anne adayları genel olarak sıvı tüketimine fazla önem göstermezler ya da tüketilmekte olan sıvıların hijyenik olup olmadığını, nasıl yapıldığını bilmezler. Önemle belirtilmesi gerekmektedir ki ishal oluşumu virüslerden, bakterilerden ve parazitlerden meydana gelmektedir. Virüsler genel olarak bekleyen gıdalarda daha yaygın olarak görülürler ve bu gıdaların üzerinde sürekli olarak çoğalarak yayılırlar. Fakat biz insanlar bu gıdaların mikrop yuvası olduğunun farkında bile olmayız ve bu sayede gıdalarda oluşan mikropların vücudu olumsuz etkilemesi ile yaşamımızı tehlikeye attığını umursamadan gıdaların tüketilmesini sürekli olarak devam ettiririz.

Gebelik döneminde ishal etkisini uzun süre gösteriyorsa eğer bazen bu oluşum gribal bir enfeksiyona dönüşerek anne karnındaki bebeği olumsuz olarak etkiler ve anne karnındaki bebeğe ciddi hasarlar vererek ölüme kadar sürüklenmesini tetikler. Bunun için anne adaylarının gebelik döneminde pastörize olan sütlerden tüketmemesi önemle rica olunur. Eğer gebelik döneminde olan annelerin besin zehirlenmeleri ile ishal oluşumu varsa eğer bu ishal oluşumunun tehlikeli olmaması için ishalin en uygun olan yöntemle yani dışkılama ile dışarı atılması sağlanmalıdır. Özellikle de gebelik döneminde kullanılmakta olan antibiyotik ilaçlar ishal oluşumunu tetikler ve bu sayede gebelikte ishal oluşumu tehlike arz eder. İlaç kullanılması gereken durumlarda anne adaylarına serum tedavisi uygulanması daha uygun olacaktır. Gebelik döneminde anne adaylarının sıvı tüketimine fazlaca dikkat etmesi gerekmektedir. Gebelik dönemindeki bayanların ishal tehlikesi ile karşı karşıya kalmamaları için beslenmede gıda tüketimine ve gıdaların sağlıklı olanının tüketilmesine dikkat etmeleri gerekmektedir.
" } ] }