{ "title": "Dondurma İshal Yaparmı", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/dondurma-ishal-yaparmi-1828.jpg", "date": "23.01.2024 06:15:07", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Dondurma İshal Yapar mı, Dondurma özellikle yaz aylarında sevilerek tüketilen gıdalardan biridir. İlk olarak M. Ö 4. Yüzyılda Asya bölgesinde süt ile buzun karıştırılması ile elde edilmiş, 13. Yüzyılda ise içeriğine meyve taneleri eklenerek Paris restoranlarında satışa çıkarılmıştır. Günümüzde süt, salep, meyve özleri, kakao ya da çikolata parçaları karıştırılarak hazırlanan dondurma magnezyum, kalsiyum, potasyum A ve E vitaminleri ile proteinler açısından zengindir.

Dondurma İshal Yapar mı?

Düzenli olarak gün içinde bir porsiyon dondurma tüketildiğinde vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Kemikleri güçlendirir. Bağırsak sisteminin düzenlenmesini sağlayarak kolon kanseri riskini azaltır. İçeriğindeki B vitaminleri ile cilt sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösterir. Aşırı şekilde tüketilmezse ishal yapıcı değildir hatta bağırsakları düzenleyici etki gösterir.

Dondurma İshale İyi Gelir mi? 

Sağlık açısından birçok faydası olan dondurma steril bir ortamda üretilmediği takdirde ise ishal, yüksek ateş ve kusma gibi şikâyetlere neden olabilir. Kontamine olmuş süt ile hazırlanan dondurmalar viral ve bakteriyel enfeksiyonların vücut içinde hızla yayılmasına neden olur.

Süt ve süt ürünlerine karşı hassas olan yani laktoz intoleransı düşük kişilerde dondurma; gaz sancısı, ishal, cilt.

Yüzeyinde kaşıntı ve besin alerjisine bağlı anaflaktik şok gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Süt ürünlerine alerjisi olmayan kişilerin günde bir fincanı geçmemek üzere ishal sırasında dondurma tüketmelerinde ise herhangi bir sakınca yoktur.
" } ] }