{ "title": "Bebeklerde Zehirli İshal", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/bebeklerde-zehirli-ishal.gif", "date": "19.01.2024 04:23:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bebeklerde zehirli ishal, rota virüsü enfeksiyonu olarak bilinen, bu çağda rota virüsü etkisiyle meydana gelen bir ishal çeşididir. Bu durum özellikle bağışıklık sistemi zayıflayan bebeklerde böbrek yetmezliğine kadar giden bir süreç yaşanır. İnce bağırsağa yerleşen rota virüsü, şiddetli ishalle ve kusmayla kendini gösterir. Vücutta su kaybı oluşur ve tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Rota virüsü enfeksiyonu olarak tanımlanan bu durum, halk arasında zehirli ishal olarak bilinir. Bağışıklık sistemi güçlü bebekler bu sorunu hafif şekilde atlatabilir ya da bu enfeksiyona yakalanmaz.

Zehirli ishal nedir?

Bu türdeki enfeksiyon, akut başlangıçlı olan bir ishaldir. Bağışıklık sistemi zayıf bebekleri ve 5 yaşından küçük çocukları etkiler. Belirtileri arasında karın ağrısı, vücutta su kaybı, halsizlik ve ateş bulunur. Daha çok gelişmekte olan ülkelerde etkili olur. Çok tehlikeli bir ishal olduğundan, bebeklerin aşı takviminde olmasa bile, rota virüsü aşısı ücretsiz olarak yapılmaktadır. Zehirli ishal virüsün bulaşmasından sonra 1-3 gün kuluçka döneminden geçer. İshalin başlamasıyla birlikte, virüsler 10-12 gün içinde dışkıyla birlikte atılır. Bulaşma ağızla, temas ve dışkı ile olur. Bazı vakalarda solunumla bile bulaştığı belirlenmiştir.

Zehirli ishalin belirtileri nelerdir?

Rota virüsünün etkisinde olan bebeklerde kusma, kilo kaybı ve karın ağrısı belirtileri görülür. Virüsün etkileri genellikle Mayıs ve Haziran ayında olur. Fakat yıl boyunca virüs görülebilir. Bebeklerde 3-8 gün süren yoğun bir ishalle etkili olur ve bebekler hızlı bir şekilde kilo kaybeder. Aynı zamanda bulaşıcı özelliği bulunduğundan, yetişkinleri bile etkisi altına alabilir. Tekrarlayıcı bir özelliğe sahiptir. Ancak ilk kez olan ishal hepsinden ağır geçer.

Zehirli ishalden korunma yolları ve tedavisi nasıl yapılır?

Bebeklerin zehirli ishalden korunmasını sağlamak için, ilk altı ayın içinde aşılanmaları gerekir. Bu süreçte aşılama yapılmadığı zaman, daha sonradan aşı yapılması önerilmez. Çünkü bundan sonra aşının yan etkileri ortaya çıkabilir. Altı aylık süreçte aşılanmış olan bebeklerde zehirli ishal görülse bile, oldukça hafif şekilde geçer. İshalin tedavisinde bol miktarda sıvı almak ve ishali kesen ilaçlar kullanmak faydalı olabilir. Diğer ishal türlerinde olduğu gibi hijyene dikkat etmek gerekir. Rahatsızlık virüsten kaynaklandığından, antibiyotik alınması işe yaramaz. Toplu yerlerde olan yani kreşlerdeki bebeklerde daha özenli olunmalı, diğer bebeklerle temas etmesi engellenmelidir. Çünkü zehirli ishal bulaşıcı olduğundan, diğer bebeklerde bu riskten etkilenebilir. Aynı zamanda zehirli ishal olan bebeğin anne ve babası da virüsten korunacak önlemleri mutlaka almalıdır.
" } ] }