{ "title": "Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/bebeklerde-ishale-ne-iyi-gelir.gif", "date": "20.01.2024 18:25:24", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir, İshal, dışkılama sayısında artış olması ile dışkının şekilsiz olarak belirmesi ve sulu bir hal alması olarak belirtilir. İshal belirtisinde bağırsak hareketleri fazlalaşır ve normalden fazla olarak dışkılama gerçekleşir. Oluşmakta olan ishalin genel olarak ilk sebebi ağızdan alınmakta olan mikroplar olarak bilinmektedir. Fakat kullanılmakta olan antibiyotikler, kullanılmakta olan değişik mide ilaçları ve bağırsak rahatsızlıkları, stres gibi nedenlerde ishal oluşumuna neden olmaktadır. Mikrobik olan ishallere virüsler, bakteriler ve parazitler sebebiyet verebilmektedir. Bu türden olan mikropların, virüslerin ishal oluşturması suların kirli olmasından ya da tüketilecek olan yiyeceklerin temiz olarak yıkanmamasından kaynaklı olduğu bilinmektedir.

Bebeklerde ishal mikropların vücuda girmesi ile bu mikropların bir kısmı bağırsaklarda iltihap oluşturur hem de bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlar ve bağırsaklarda su ve iltihaplı hücrelerin geçişine sebebiyet verir. Bu mikropların diğer kısmı da bağırsaklarda iltihap yapmadan salgılamış oldukları toksinlerin etkisi ile vücutta su ve tuz miktarının arttırılması ile ishale sebebiyet verir. İshal su kaybına neden olmaktadır ve bundan dolayıdır ki bebeklerde bu husus oldukça önemli olmaktadır. Bebeklerde ishal tedavisinde su ya da sulu gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. İshal belirtisi olan bebeklerde ilk önce temizliğe dikkat edilmeli, bebeğe mama hazırlamadan önce elleri temizce yıkamak gerekmektedir. Bebeğinizin bol bol sıvı içecekler tüketmesine özen gösterin. İshalin giderilmesi için su ve tuz ihtiyacının giderilmesinde toz halinde ishal ilaçları satılmaktadır, bu ilaçların kullanılması önerilir.

Bebeklerde ishalin giderilmesi için

4 su bardağı saf su bir kap içerisine alınarak 3 çorba kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı da tuz ilave edilir ve karıştırılır. Bu şekilde ishali önlemek için karışım elde edilmiş olacaktır. Eğer ishal rahatsızlığı olan bebek 2 yaşından küçük ise günlük olarak bu karışım bir çay bardağı verilmelidir. Bebek 2 yaşından büyükse eğer bu karışımdan 1 su bardağı verilmesi gerekmektedir. Bu karışımı bebeğin tek seferde içmesi zor olacağından dolayı ishal rahatsızlığı olan bebeğe birer çay kaşığı olarak gün içerisinde verilmesi uygun görülür. Bu karışımın yanı sıra bebeklerde ishale ne iyi gelir diyecek olursak ishal giderici olarak muz, şeftali, elma gibi meyveler yedirilebilir. İshal rahatsızlığı olan bebeğe kola, fanta gibi asitli içecekler ya da şekerli türden olan yiyecekler verilmesi önerilmez. İshalin giderilmesi amacı ile pirinç lapası, patates püresi, yoğurtlu çorbalar da bebeğe verilebilir. Bunların yanında çay tüketilmesi, fındık tüketilmesi ve ayvada ishale iyi gelmektedir. İshal rahatsızlığı olan bebeğe süt verilmesi de önerilmemektedir.

Bütün bu belirtilenlerin ilk öncesinde dikkat edilmesi gereken hususun sıvı tüketimi olduğu önemsenmelidir. Bebeklerin ishal belirtisi olmasında genel olarak kullanılmakta olan mamaların da etkisinin olduğu bilinmektedir. Fakat bu türden bir ishal belirtisi olması ile kullanılmakta olunan mamanın değiştirilmesi de ishalin giderilmesine iyi gelecektir. İshale iyi gelecek olan bir diğer yöntem de sıvı yerine geçecek olan genel olarak eczanelerde satılması uygun görülen elektrolit solüsyonu da sıvı ihtiyacını karşılayarak ishale iyi gelecektir. Yukarıda belirtilmekte olan bütün hususlara dikkat edilmesi ile ishal rahatsızlığı olan bebeklerin rahatsızlığının giderilmesi sağlanacaktır. Eğer sizin bebeğinizin de bu türden ishal rahatsızlığı varsa belirtilenleri dikkate almanız önerilir. Geçmiş olsun.
" } ] }