{ "title": "Bebeklerde İshale İyi Gelen Yiyecekler", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/bebeklerde-ishale-iyi-gelen-yiyecekler.gif", "date": "20.01.2024 08:37:51", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Bebeklerde İshale İyi Gelen Yiyecekler, Bebeklerde ishal en sık görülen hastalıklardan biridir. İshal nedeni genellikle virüs kökenlidir. Bakteriyel ishalde kramp, kanlı dışkı, ateş ve kusma görülebilir. Bazen bir gıdaya alerjinin olması veya bir antibiyotiğin yan etkisi de ishal yapabilir. Bebeğin dışkısının yumuşak ve sıvı kıvamda olması demektir. Bu dışkının dokusu ve rengi bebeğin aldığı besinlere göre değişir. Bebeğin dışkısı bir yetişkine göre daha sıvı halidir. Ancak dışkı kıvamı tamamen sıvıya dönebilmesi için sık dışkılama olduğu zaman ishalin başlangıcıdır. Genellikle bebeklerin günde 4-5 defa dışkı yaparken, bu sayı 7-9 kere olabiliyor. İshalde en önemli husus, ilk yaşın sonuna kadar ve emzirme döneminin bitiminden sonra 2-3 kere olmalıdır. İshalin iyileşme döneminde su ve sulu besinlerin verilmesi gerekmektedir. Şayet bulantı veya kusma halinde olursa besinleri azar azar ve sıklıkla verilmesi gerekmektedir. Uzun süreli ishal rahatsızlığı bebeğin cildini tahriş eder, bu sebeple her dışkıdan sonra bezini değiştirilmeli ve bebeğin cildini ılık suyla temizleyip pişik kremini her defasında sürülmelidir. Bununla beraber ishalin bir diğer sonucu da ciddi vakalarda bebeklerde gelişme geriliğine yol açabilen besinlerin iyi sindirilememesi ile gerçekleşir. Söz konusu olan ishal, doğru bir beslenme ile dikkat edilmesi gereken koruyucu bir önlemdir.

Bebeklerde İshale İyi Gelen Yiyecekler; Başlangıçta bebeklerin ishal zamanında yalnız su ve şekersiz koyu çay verilmelidir. İshal hafifleyince meyve suları ve süt içirilebilir. Bunun yanında badem yağı ile göbek kısmına masaj yaparak bebeklerin ishalden oluşan karın ağrılarını azaltabilirsiniz. Ağır ishal geçiren bebeklerin bağırsaklarının dinlenmesi sağlanmalıdır. Daha sonra yağsız pirinç lapası ve haşlanmış patates gibi yiyecekler verilebilir. Şayet orta şiddetli bir ishalse mamaya devam edilebilir. Hafif bir ishalse yoğurt yedirilmelidir. Ayrıca balda ishali iyileştirici özelliği bulunmaktadır.

Limon; Limon suyu içirmek içeriğindeki C vitamini ile bağırsakları temizleme özelliğiyle ishale çok iyi gelir.

Muz; Sulu dışkılama esnasında tamamen potasyum dışarı atılır. Ayrıca sindirilmesi açısından ishale fayda sağlar.

Elma; Kabuğunu soyarak ya da püre haline getirilerek ishali önlemeye yardımcıdır. Bağırsakların normal haline gelmesini sağlar.

Havuç; İçeriğindeki C vitamini ile ishale çok iyi gelir. Bebeklere havucu haşlayıp ılık bir şekilde ezip yedirilir.

Nişastalı Su; Yarım çay bardağı suyun içine 1 çay kaşığı nişasta atıp erimesi sağlanır. Sonra az miktarda tatlı kaşıkla verilir.

İlaç; Antibiyotikler ile bu durumda hastalığın süresini veya etkisini azaltabilmek için faydalı olmazlar.
" } ] }