{ "title": "Bebeklerde İshal ve Kusma", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/bebeklerde-ishal-ve-kusma.gif", "date": "19.01.2024 15:28:33", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Bebeklerde İshal ve Kusma, İshal dışkılama da artışın olması ile dışkının şekilsiz olması ve sulu olan bir hal alması durumu olarak bilinmektedir. Bebeklerde ishal oluşumunda bağırsak hareketleri hızlanır, İshal oluşumunda mikropların etkisi çok fazla olmaktadır. Fakat başta antibiyotik ilaçlar kullanılması ile ya da çeşitli türden olan mide bağırsak ilaçlarının kullanılması ile ishal oluşumu gerçekleşmektedir. Bebeklerde ishal genel olarak gıdaların temiz olarak yıkanmadan yedirilmesinde, yapılmakta olan bebek mamalarının hijyenik olarak yapılmamasından dolayı ya da bebeklerin diş eti çıkarmada kullanmış oldukları plastik dişlik maddelerine mikropların bulaşması ile ishal oluşumu gerçekleşme göstermektedir. Bu hususta en fazla dikkat edilmesi durum bebeğe bakan kişilerin temizliğe dikkat etmesi olacaktır. Ellerin sık sık yıkanması, bebeklere verilmekte olan içme sularının taze olması, bebeğe yedirilecek olan yiyeceklerin özenle yıkanması ve bebeğin bulunduğu ortamın da temiz olması bu hususların başında gelmektedir.

Bebeklerde ishal ve kusma bebek gelişimi süresince en sık olarak karşılaşılmakta olan rahatsızlıklar arasından birisidir. İshal belirtisi mikropların bebeklerin vücuduna girmesi ile bu mikropların bir kısmı bağırsaklarda iltihap oluşumu gerçekleştirir ve bağırsakların hızlı bir şekilde hareket etmesine neden olur hem de bağırsakların arasında su dolaşımını ve iltihaplı olan hücrelerin fazlaca dolaşarak yayılmasını sağlamaktadır. Bu mikropların bir kısmı da bağırsaklarda iltihaplanma sağlamadan salgılamış oldukları toksin adı verilmekte olan zehirli maddelerin etkisi ile su ve tuz geçişini arttırması ile bebeklerde ishal oluşumuna sebebiyet vermektedir. İshal oluşumu bebeğin kakasının yumuşak ve sıvı olan bir kıvamda olması belirtisini vermektedir.

Bebeklerde ishal ve kusma hususunda ishalin oluşumunu belirtmiş olduk. Şimdide bebeklerde ishal ile beraberinde oluşmakta olan kusmayı sizlere açıklayalım. Bebeklerde kusma oluşumu, bebeğin bünyesine iyi gelmeyen bir yiyecek tüketmesi ile aşırı derecede tıka basa doyurulması ya da uzun sürmekte olan bir yolculuk esnasında kusma oluşumu gerçekleşme göstermektedir. Bebeklerde kusma genellikle bağırsak enfeksiyonu oluşumu ile belirti göstermektedir. Fakat vücutta bu türden oluşum göstermekte olan enfeksiyonların dışında vücudun farklı türden oluşturmuş olduğu enfeksiyonlar ile de kusma gerçekleşebilir. Örnek verecek olursak eğer bebeklerde kulak bölgesinde oluşan enfeksiyondan dolayı veya bebeğin bademciklerinde oluşmakta olan enfeksiyonlardan dolayı kusma oluşumu gerçekleşir.

Bebeklerde ishal ve kusma sonrasında yorgunluk, bitkinlik ve bunların yanı sıra üşüme ya da solgunluk belirtisi de kendini gösterebilmektedir. Fakat bu belirtilerin görülmesi gayet normaldir kesinlikle telaş yapılmamalıdır. Çünkü oluşan belirtiler kısa bir süre içerisinde kendiliğinden yok olacaktır. Bebeklerde ishal ve kusmanın gerçekleşmesinde yapılmakta olan yolculuk bu hususta çok etkilidir ve ishal ile kusma oluşumunu oluşturacaktır. Yolculuğa başlanılmadan önce bu oluşumların yok edilmesi için ishal ve kusma önleyici ilaçların bebeklere gerektiği dozda kullandırılması önerilmektedir. Bu ilaçların kullanımı kesinlikle doktor kontrolünde yapılmalıdır. Bu ilaçların kullanılmasında bebeğin uyuması sağlanacak olup kusma rahatsızlığının oluşması engellenecektir. Bebeklerde oluşan ishal ve kusmanın önlenmesi için bebeğe 5-6 saat süre ile bir şeyler yedirilmemesi gerekmekte olup, birkaç saat aralıklar ile sık sık sıvı içecekler tüketmesi sağlanmalıdır. Bebekte kusma belirtisi azalma gösterdikçe sıvı olarak verilmekte olan içeceklerin azaltılması gerekmekte olup kızartılmış ekmek ya da bisküvi verilmesi önerilmektedir. Kusma ve ishal belirtisi yukarı da belirtilmekte olan hususların uygulanması ile gün içerisinde sona erecektir fakat ishal ve kusma 24 saat içerisinde yok olmazsa bu türden olan rahatsızlıklarla ilgilenen Uzman bir doktora başvurulmalı ve bebeğin tedavisi yapılmalıdır.
" } ] }