{ "title": "Bebekler Neden İshal Olur", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/bebkler-neden-ishal-olur.gif", "date": "21.01.2024 04:46:22", "author": "onur karaarslan", "article": [ { "article": "
Bebekler Neden İshal Olur, Bebekte ishale enfeksiyon neden olmuş olabilir. Bağırsak paraziti, kullanılan ilaç veya yenen bir yemek de ishali nedeni olabilir. İshal dört mevsim de görülebilir fakat meyve tüketiminin arttığı yaz ayında daha fazla görülür. İshale sebep olan durumları madde madde açıklayalım:

Viral enfeksiyon: Rota virüsü ve grip virüsü başta olmak üzere birçok enfeksiyon ishale neden olabilir. Bulantı, kusma, karında ağrı, ateş ortaya çıkabilir.

Bakteriyel Enfeksiyon: Eğer bebekte bakteriyel enfeksiyon varsa ishal görülebilir. Bakteri enfeksiyonu kramp, dışkıda kan, ateş de görülebilir. Bazı bakteriyel enfeksiyonlar zamanla kendiliğinden geçerken bazen uzun süreli ve ciddi olabilir. Eğer bu sebeple olan ishal uzun sürüyorsa doktora görünmekte fayda vardır. Doktor da muayeneden sonra genellikle kaka tahlili isteyerek enfeksiyona bakacaktır.

Kulak Enfeksiyonu: Çok sık olmasa da kulak enfeksiyonu ishale yol açmış olabilir. Bu sebepten olan bir ishal varsa bebek keyifsizdir ve sürekli kulaklarıyla uğraşıyordur. Enfeksiyonla beraber kusma ve iştahsızlık olabilir.

Parazit Enfeksiyonları: bu enfeksiyonlar da ishale neden olabilir. Giardia adı verilen bir parazit enfeksiyonu bağırsakta yaşar ve ishale yol açar. Gaz, mide ağrısı, yağlı dışkı bazı belirtileridir. Kolay bulaşan bu enfeksiyonda ilaç tedavisi gerekebilir.

Antibiyotikler: Antibiyotik kullanan bir bebek ishal olmuşsa bu, vücutta kötü bakterilerin yanında faydalı bakterilerin de öldüğünü gösterir. Doktorla görüşülerek çözüm yolunu öğrenmek ve doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmaktan kaçınmak gerekir.

Fazla meyve suyu verilmesi: Fazla meyve suyu veya şekerli içecek bebekte mideyi ve bağırsakları bozabilir. Meyve suyu vermeyi azaltmak 1 hafta içinde sıkıntıyı çözecektir. Ayrıca 6 ayını doldurmayan bebeklere meyve suyu verilmesi önerilmemektedir.

Gıda Alerjisi: Bebek nefes alırken sorun yaşıyorsa, yüzde ve dudakta şişme varsa hemen hastaneye götürülmelidir. Bebeğiniz nefes almada sıkıntı yaşıyorsa, yüzünde veya dudaklarında şişme varsa acilen doktora götürün. Gıda alerjisi bazen çok kısa sürede bile reaksiyon gösterebilir. İshal, gaz, karında ağrı, dışkıda kan, döküntü, solunumda zorlanma bazı belirtilerdir. Anne sütüne devam eden bir bebek bile annenin yediği gıdalar dolayısıyla gıda alerjisi yaşayabilir. Bunun dışında yumurta, fıstık, fındık, soya ve balık çok görülen gıda alerjilerindendir.

Zehirlenme: Bebek ishalle beraber kusuyorsa, ilaç, kimyasal gibi şeyler yutmuş olabilir. Nefes alırken zorlanıyorsa ve bilinç kapalıysa zaman kaybetmeden ambulans çağrılmalıdır.

Bunların dışında farklı bir hastalık geçiriyorsa, diş çıkarıyorsa, aşırı meyve tüketmişse de ishal görülebilir. Bebeklere özel hazır mamaların yanlış hazırlanması da ishale yol açabilir. Doğru miktarda karışım yapıldığından emin olmak gerekir.
" } ] }