{ "title": "Ateş ve İshal", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/ates-ve-ishal.gif", "date": "19.01.2024 22:12:06", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Ateş ve ishal, ishalin tam olarak bir tanımı yoktur, ishal tuvalete sık sık sulu bir şekilde gitme durumudur. İshalin ana faktörü sıvı kaybıdır. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için ciddi bir rahatsiızlık olabilir. Çocuklarda ve yaşlılarda ishale bağlı ölümler bile meydana gelebilir. İshal birçok sebebe bağlı olarak gelişebilir. İshaller mikrobik ya da zehirlenmelerden kaynaklı olabilir. Zehirlenme tarzında olanlar bağırsakları istila edebilir buna dizanteri de denir. Fakat ikisini birbirinden ayırmak zordur. Ama ishal olma ile vücutta ateş de varsa o zaman dizanteri olma olasılığı yükselir. Bu durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Mümkünse acil servise gidip hemen tahlil ve tetkik yaptırmak daha doğru olacaktır. Çünkü çok önemlidir herhangi bir organın yapısını bozarak ölümcül durumlara sebep olabilir. İshale bağlı olarak tansiyonda düşmeler meydana gelir bu da kişinin halsizliğini yorgunluğunu arttırır ve enerjisini düşürür. Yaz ayları ile ishal ve ateşli hastalıklar daha da artabilir. İshal sırasında oluşan sıvı kaybının artması ile hayati tehlikeler oluşabilir bu nedenle oluşan sıvı kaybını telafi etmek gereklidir. İshal sırasında vücuttaki su kaybı arttıkça dudaklarda ve ağızda kuruluk olur uykuya meyil artar, gözlerde çökme nabızda hızlanma solunum sıkıntıları görülür.

Ateş ve ishal, İshal ve ateşli hastalıkların tedavisinde temel kural kaybedilen sıvının tekrar yerine konmasıdır. İshal bebeklerde görülüyorsa bebekler anne sütü içiyorsa yine devam etmeli hatta sık sık emzirilmelidir çünkü anne sütünde ishali karşı koruyan maddeler bulunur. Anne sütü kullanmayan bebeklerde bebek mama ile besleniyorsa mama suyu mutlaka kaynatılarak mama hazırlanmalı biberon ve emziklerinin temizliğine özen gösterilmelidir. Yiyecekler muhakkak buzdolabında saklanmalı ve kaynağı bilinmeyen Çeşme suları içilmemelidir. Sebze ve meyveler iyice yıkanarak yenmeli mümkünse evde yemek yenmeli bu dönemde restoranlar pek fazla kullanılmamalıdır. Açık büfelerden ambalajsız olan ürünler tüketilmemelidir.
" } ] }