{ "title": "Antibiyotik İshal Yaparmı", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/antibiyotik-ishal-yaparmi.gif", "date": "19.01.2024 01:45:08", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "
Antibiyotik İshal Yapar Mı, Antibiyotik grubu ilaçlar, bir mikroorganizma tarafından bir başka mini canlıyı yok etmek ve üremesini durdurmak üzere üretilen maddeleri kapsamaktadır. Antibiyotiğin üretilmesi, onu üreten mikroorganizma için seçici bir yarar sunar. Mesela, Penicillium (Doğada yaygın bulunan bir tür küf) tarafından üretilen antibiyotik grubu, doğada savaş halinde olduğu diğer mikro canlıların büyümesini engelleyerek ona mühim bir avantaj sunar. Bu avantaj da hastalıkların tedavisinde, onu oluşturan bakterilerin yok edilebilmesi için antibiyotik alımını gerekli kılmaktadır.

Antibiyotikler, insanlık tarihinin son 50 yılındaki tedavi süreçlerinde çok mühim bir rol oynamaktadır. Bu kadar hayati önem taşıyan bu ilacın diğer tüm kimyasallarda olduğu üzere birtakım yan tesirleri mevcuttur. Bunlardan en önemlisi de uzun süre devam edebilen ishal oluşumudur. Bu vakaya clostridium difficiale ishali veya psödomembranöz enterokolit denilmekte ve antibiyotik kullanımına bağlı gelişmektedir.

Yeni doğmuş bir bebeğin bağırsakları tertemiz iken, yalnızca birkaç saat sonra dışarıdan gelen bakteriler burada yerleşip çoğalarak, insan yaşamı süresince kalıcı olan, 400'den fazla çeşide sahip ve trilyonlarca bakteri içeren bir popülasyon meydana getirmektedir. Ancak bunlar faydalı mikroplar olup, bağırsak florasını oluşturmaktadırlar. Zararlı bakterilere karşı da bir kalkan oluşturmaktadırlar. Antibiyotik kullanımı, yaşlılık, batın cerrahisi, kemoterapi ve böbrek yetmezliği gibi bazı nedenlerden dolayı florada C. Difficiale bakterilerinin başı çektiği bir talkım zararlı bakteriler üremektedir. Normalde inaktif ve taşıyıcı olarak düşük bir kesimin bağırsaklarında yaşayan bu bakteri, kuvvetli antibiyotiklerin bağırsak florasındaki yararlı mikroorganizmaları yok etmesi sebebiyle çoğalmaya başlar ve ürettiği zehirli maddeler (Toksin A ve B) bağırsağı tahrip ederek ishale sebebiyet verir. Tanı da dışkıda bu toksinlerin varlığının saptanması ile konur. Diğer bir yöntem de kolonoskopi ile mukozanın taranması ve sarı renkli plakların (Psödomembran) varlığının araştırılmasıdır.

Tüm antibiyotiklerin etkin olduğu bir mekanizma bulunmakta ve bazı türleri daha güçlü etkilerle ön plana çıkmaktadır. Fakat ne kadar düşük dozda olursa olsun tüm antibiyotikler, doğası gereği bağırsak florasındaki mikro canlıları olumsuz yönde etkilemektedir. Bunların içinde tesiri en belirgin olanlar, Augmentin, Ceclor, Keflin, Cefobid, Duocid, Cleocin ve Zinacef'tir. Tedavinin tamamlanmasını müteakip 2 gün ila 6 hafta sonraya kadar antibiyotik kaynaklı ishal görülebilmektedir. Yumuşak dışkı, tuvalete çıkma sayısında artış, bulantı, kusma, ateş ve ağrı en sık görülen belirtiler arasındadır.

Tedavisi için en önemli başlangıç antibiyotik alımını durdurmak olacaktır. Her zaman olmasa da şikâyetleri ortadan kaldırır. Yeterli olmadığı ya da ilaç kullanımının zaten bittiği dönemde ortaya çıkan bir ishal söz konusu ise;
Gibi ilaçlar kullanılır. Çok az bir kesimde ise cerrahi kolektomi ile tedavi sağlanmaktadır.
" } ] }