{ "title": "2 Aylık Bebekte İshal", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/2-aylik-bebekte-ishal.gif", "date": "20.01.2024 03:05:14", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "2 Aylık Bebekte İshal, İshal dışkılama sayısında olan artış ile dışkının şekilsiz olarak sulu bir hal alması durumu olarak bilinmektedir. İshal oluşumu dünyada her yıl birçok çocuğun ölümüne sebebiyet vermektedir. İshalde bağırsak hareketlerinin artması gerçekleşir, normal sürelerden daha fazla alarak dışkıya çıkılır. İshal oluşumunun bebeklerde en sık oluşumu genel olarak ağızdan alınan bakteriler olmaktadır. Bu sayede ağızdan alınan bakterilerin enfeksiyon oluşturması ile ishal oluşum safhası gerçekleşerek ciddi problemler belirtir. İshal oluşumu genel olarak bebeklerde daha fazla görülmektedir. Bebeklerin bünyelerinin zayıf olmasından dolayı daha hassas bir vücut yapısına sahip oldukları için enfeksiyonların vücuda kolaylıkla ulaşması sağlanır.

2 aylık bebekte ishal belirtisi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Elbette büyük insanlarda olduğu gibi bebeklerin bünyelerinin enfeksiyonlara karşı dirençli olacağı söylenemez. Annelerin emzirdiği 2 aylık bebeklerin bünyelerinin hassa olmasından dolayıdır ki hemen vücutları enfeksiyon kapmaya açıktır. Bu sayede bebeğin dışkılaması fazlalaşır ve sıvı olan bir durum alarak rengi değişim gösterir. Elbette bebeğinizin yemiş olduğu mamaların kalitesine göre de ishal oluşumu göz önünde bulundurulabilir. 2 aylık bebekte ishalin oluşması daha fazla gelişmiş olan bir bebeğe göre daha hassasiyet gösterir. Uzman doktorların ishali önlemek ve bebeğin sağlıklı olarak gelişmesini sağlaması amacı ile 6 aylık olana kadar bebeğe meyve sularının verilmeyeceği belirtilmiştir. Bu hususta kesinlikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Her insan bebeğinin vücudunun nasıl olduğunu elbette bilir. Vücudun normalden değişik olarak belirti göstermesini her anne anlayacaktır. Yeni doğan bebeklerin her beslenmeden sonra sıklıkla kaka yaptığı bilinen bir husustur ve özellikle de annelerin emzirmesinin sonrasında bu durum daha da kaçınılmaz olacaktır.

2 aylık bebekte ishal neden olur diyecek olursak eğer, ishal oluşumuna sebep olan etkenlerin oluşumunda birçok belirti söz konusu olmaktadır. Fakat genel olarak ishalin oluşmasında viral enfeksiyonlar, bakteriyel olan enfeksiyonlar, kulakta oluşmakta olan enfeksiyonlar, parazitler ve kullanılmakta olan antibiyotik ilaçların etkisi en önemli nedenler arasında gösterilmektedir.

Viral enfeksiyonlar çok sayıda virüs, rota virüsü, adenovirüs, calicivirüs, astrovirüs ve grip virüsü gibi birüs çeşitleri 2 aylık olan bebeklerde ishal oluşumunu tetiklemektedir. Viral enfeksiyonun bebeklerde belirtisi olarak mide bulantıları, kusma belirtisi, karın ağrısı, yüksek ateşlenme ve titreme belirtisi oluşturabilir. Bebeklerde bakteriyel enfeksiyonlar olarak bakteri salmonella, shigella, staphylococcus, campylobacter, koli basili gibi belirtiler ishale sebebiyet oluşturur. Eğer bebeğinizde bakteri enfeksiyonu varsa demek oluyor ki ciddi bir hastalık oluşumu gerçekleşmiştir. Bebeklerde bakteriyel enfeksiyonun belirtileri olarak ise kramp oluşumu, kanlı dışkı oluşması, fazla olarak yükselen ateş oluşumu bu belirtiye eşlik edebilir.

2 aylık bebekte ishal oluşumunda kulak enfeksiyonu viral ya da bakteriyel olan ishalin oluşumuna sebebiyet verebilir. Bu şekilde oluşum gösteren bir enfeksiyon türü bebeğinizde görülüyorsa eğer bebeğiniz kulaklarını çekiştiriyor olacaktır ve bundan dolayı da bebeğinizde bir huzursuzluk belirtisi oluşacaktır. Bu durumda bebekte kusma, iştah azalması ya da üşütme oluşumu belirir. Parazitler bebeklerde ishal enfeksiyonunun oluşmasında etkili olan enfeksiyon çeşitlerinden olmaktadır. Giardia bağırsak parazit enfeksiyonu, bebeklerin bağırsaklarında oluşan mikroskobik bir parazit türü olarak bilinir. Bu türden oluşmakta olan enfeksiyonlar kolayca bulaşabilen türden olarak bilinmektedir. Bundan dolayıdır ki bebeğinizin kesinlikle Uzman bir doktora gösterilmesi ile ilaç tedavisine başlanarak tedavi gerçekleşir. Eğer bebeğinizin herhangi bir hastalık oluşumunun giderilmesinde antibiyotik olan ilaçlar kullanıldıysa, vücutta bağırsaklarda kötü olan bakterilerle birlikte iyi türden olan yararlı bakterilerin de öldürülmüş olması bilinmelidir. Bu hususta enfeksiyon oluşumlarının giderilmesinde doktorunuzla görüşerek alternatif bir çözüm yolu bulabilirsiniz.
" } ] }