{ "title": "1 Aylık Bebekte İshal", "image": "https://www.ishal.gen.tr/images/1-aylik-bebekte-ishal.gif", "date": "21.01.2024 06:25:09", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
1 Aylık Bebekte İshal, Bağırsak hareketliliğinin artması, bağırsak içi emilimin azalma eğilimi göstermesi neticesinde gaita oranının artması ile günlük gaita sayısınında artış olması ve gaitanın yapısının bozularak cıvık, sulu gibi bir hale gelmesi olarak tanımlanabilir. Eğer boşaltım işlemi sıksa ama gaita her zamanki gibi ise yani sıvı bir halde değilse ishal olarak nitelendirilemez.

Küçük bebeklerde yenilen yiyeceğe göre boşaltım sayısı farklılaşmaktadır. Mesela ilk bir aylık süreçte günlük 3-5 defa boşaltım eğer standart kıvamda ise normal olarak nitelendirilebilir. Anne sütü ile beslenme şekli olan bir aylık bebeklerde ara sıra her emzirmenin ardından az bir şekilde ve cıvık bir şekilde boşaltım işlemi olabilmektedir. İshalle birlikte istiğfar, karın bölgesinde ağrı ve vücutta ateş yükselmesi gibi durumlar seyredilebilir. Vücuttan gerekenden fazla su çıkması nedeni ile bebek aniden halsiz düşebilmektedir.

Boşaltım işleminde gaitanın yeşilimsi bir renkte olması anne ve babaları korkutmamalıdır. Gaitanın bu rengi almasının sebebi bağırsak hareketlerinin küçük bir zaman dilimi için yükselmesine bağlıdır ve daimî bir olay türü değildir. Eğer gaita kanlı, balgamlı ya da cıvık bir kıvamda ise bu önemsenmelidir. Çünkü bu belirtilerle beraber karın bölgesinde ağrı oluşumu hissi de varsa dizanteri olma riskini taşıdığını göstermektedir.

Ülkemizde özellikle yeni doğan çocuklar için ishalin en büyük nedeni enfeksiyon kapılmasıdır. Genellikle virüsler, bakteriler ve parazit denen canlılar birden oluşabilecek ishale neden olabilmektedirler. Annenin emzirme esnasında hijyen kurallarına gerekli hijyeni göstermemesi de yeni doğan bebeklerin enfeksiyon kaparak ishal olmasına neden olmaktadır. Yeni doğan bebeklerde ishal soğuk algınlığı ve orta kulak iltihabı ile seyredebileceği gibi, idrar yolu enfeksiyonunun göstergelerinden biri de olabilir. 1 aylık bebekte ishal çeşitli derecelerde seyretmektedir. Yani şu şekilde:

Hafif Sıvı Kaybının Olduğu İshal

Bebek hareketli, süt yani sıvı tüketimi normal düzeyde, göz bebeklerinde çöküklük görüntüsü bulunmayan, gözyaşı kurumamış, ağız ve dilindeki saydam yapının kurumamış olması, cildin standart gerginlik düzeyinde azalma olmaması göstergeleridir. Beden ağırlığının %5'inden daha az bir miktarını kaybetmiştir.

Orta Derecede Sıvı Kaybının Olduğu İshal

Bebekte huzursuzluk hissi, yoğun derecede süt yani sıvı tüketme ihtiyacı, göz bebeklerinde içeri çökmüş bir görüntü şekli olması, gözyaşı bulunmaması, ağız ve dil kuruluğu olması, tenin çekildiğinde eski elastikiyetini almada zorlanması belirtileridir. Beden ağırlığının %5-10 kadar sıvı kaybı meydana gelmiştir.

Ağır Derecede Sıvı Kaybının Olduğu İshal

Bebekte dalgınlık görüntüsü olması, yapılan hareketlere tepkisiz kalmak, süt yani sıvı tüketememek, deri esnetildiğin de eski sıkı haline dönmesi zaman alması, el ve ayaklarda soğukluk hissi olması, el ve ayak renginin solgun bir halde olması belirtilerindendir. Beden ağırlığının %10'undan daha büyük bir kısım suyunu yitirmiştir.

Ne Zaman Bir Pediatri Doktoruna Başvurmak Gerekir?
İshal olan bebek bir aylık olduğundan dolayı tuzlu su takviyesi yapmak uygun olmadığı için zaman kaybetmeden bebeği bir pediatri uzmanına götürmek gerekir.

Bebekleri İshalden Korumak İçin Anneler Neler Yapmalıdır?
Anne tüm bu uyarılara dikkat ederek bebeğinin ishal olmayıp sağlıklı bir süreç geçirmesi için kendi üzerine düşen görevi yerine getirmiş olur.
" } ] }